• In English
  • ОБЕРЕЖНО БОТУЛІЗМ
    , опубліковано 07 Травня 2022 року о 19:19

    Проблема харчових отруєнь, викликаних збудником ботулізму, з року в рік залишається актуальною.

    Так, в перших числах травня поточного року на території Київської області зареєстровано випадок захворювання на ботулізм в одному із сіл Білоцерківського району з однією постраждалою.

    При проведені епідеміологічного розслідування зазначеного випадку було встановлено, що захворювання пов’язано із вживанням постраждалою в’яленої риби (лящ) домашнього виготовлення, яку придбали у приватної особи в місці стихійної торгівлі. З трьох осіб, що вживали рибу, захворіла одна.

    Придбання продуктів харчування на стихійних ринках або у місцях стихійної торгівлі є небезпечним та ускладнює проведення розслідування причин захворювання з метою припинення розповсюдження захворювання серед населення. При цьому також практично неможливо встановити походження риби та продавця для вжиття заходів реагування.

    Що треба знати кожному, щоб уникнути небажаних наслідків та не стати жертвою своєї необізнаності?

    Ботулізм – це дуже небезпечне і в багатьох випадках смертельне токсико-інфекційне захворювання, зумовлене споживанням продуктів, що містять ботулотоксин. Винуватець виникнення ботулізму – токсин, що виробляється клостридіями. Мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти, його не можна визначити за кольором або смаком.

    Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування м’яса, риби, рідше овочі. Збудник хвороби розмножується в анаеробному стані (без доступу кисню) та при порушенні санітарних правил приготування чи зберігання їжа може обсіменятися спорами ботулінуса. В основному ботулізм викликається різними баночними консервами, особливо домашнього приготування, через недостатню стерилізацію їх; рибою в’яленою, солоною в результаті порушень правил улову, оброблення та зберігання; ковбасами внаслідок неправильного зберігання.

    Характерно, що спори клостридій можуть знаходиться в зараженому продукті не рівномірно, а зосереджуватися у визначених ділянках. Тому з однієї банки або одну і ту ж в`ялену рибу може їсти вся сім’я, а захворіти можуть лише один або кілька людей, які споживають в їжу ті ділянки продукту, в яких були спори збудника та ботулотоксин.

    Перші ознаки у більшості випадків ботулізму з’являються на 2 – 3 день після вживання заражених продуктів. Однак цей термін може становити і 5-10 днів. Якщо ж симптоми ботулізму з’являються через 4-8 годин, це пов’язано з потраплянням у кров великої дози токсину і розвитком важкої форми хвороби.

    До ранніх ознак ботулізму належать сухість у роті, різка зміна гостроти зору (наприклад, короткозора людина починає бачити вдалину), двоїння предметів, слабкість, швидка стомлюваність, запаморочення, блідість шкіри, блювота, здуття живота, порушення травлення.

    У міру розвитку захворювання проявляються такі симптоми:

    •      м’язова слабкість, параліч,

    •      порушення дихання ( часте і поверхневе),

    •      прискорене серцебиття, підвищення кров’яного тиску,

    •      порушення мови, ковтання,

    •      порушення міміки, викликане ураженням лицевого нерва,

    •      затримка сечовипускання.

    Якщо у вас з’явилися описані симптоми отруєння, і при цьому ви за останні дні вживали сумнівні продукти тривалого зберігання, терміново зверніться до лікаря!

    З метою попередження захворювань на ботулізм, не рекомендується виготовляти в домашніх умовах та купувати у приватних осіб:

    • солону, в’ялену та копчену рибу, копчені м’ясопродукти;

    • консервувати в герметично закупорених банках м’ясо і рибу, які є найбільш сприятливим середовищем для розвитку збудника ботулізму;

    • консервувати гриби, овочі та фрукти, при переробці яких неможливе повне звільнення від залишків землі та піску, що вміщують спори. Такі продукти краще заготовляти про запас шляхом маринування або соління з домішками кислоти та солі, обов’язково в тарі, відкритій для доступу кисню;

    • не купувати на ринках у приватних осіб, тим більше у місцях несанкціонованої торгівлі м’ясні, грибні, овочеві, фруктові консерви, герметично закупорені в банки, а також рибу солону, в’ялену та копчену, копчені м’ясопродукти, приготовлені в домашніх умовах;

    • не купувати консерви у бомбажних банках і з наявністю плісняви.

     

    Пом`ятайте, що найкращий спосіб захистити своє здоров’я – утримуватися від вживання їжі, про якість якої споживачу достовірно невідомо!

    Call Now Button
    Будь в курсі подій