• In English
  • ШКОДОЧИННІСТЬ ТА РОЗПОВСЮДЖЕННЯ КАРАНТИННОГО ОРГАНІЗМУ АМЕРИКАНСЬКОГО БІЛОГО МЕТЕЛИКА (HYPHANTRIA CUNEA)
    , опубліковано 09 Травня 2022 року о 11:11

    Одна з найнебезпечніших для ведення сільського господарства комах – американський білий метелик (Hyphantria cunea Drury), що належить до обмежено поширених карантинних організмів на території  України та входить  до переліку шкідливих організмів ЄОКЗР A2.

    Гусениці американського білого метелика надзвичайно шкодочинні. АБМ небезпечний для майже 300 видів рослин. Серед садових дерев найуразливіші шовковиця, яблуня, груша, слива, айва, черешня, горіх. Вони повністю об’їдають листя на деревах, оповиваючи гілки павутиною. Така дефоліація насаджень призводить до порушення обмінних процесів у рослинах та їх ослаблення, внаслідок чого знижується врожайність та захисна, декоративна, естетична функція насаджень, погіршуються умови існування фауни.

    Гусениці поїдають листя, шість – вісім гнізд шкідника на плодовому дереві здатні повністю його знищити. Поширюється Hyphantria cunea транспортними засобами, при перевезенні сільськогосподарської продукції та промислових вантажів. В останньому випадку шкідника часто виявляють в пакувальному матеріалі. В пошуках статевого партнера і місця для відкладання яєць самка може летіти всередньому на відстань до 250 м. Можливе пасивне перенесення на значні відстані повітрянимипотоками.

    Поширенню американського білого метелика сприяє:

    • Глобальне потепління клімату, пом’якшення метеорологічних умов як влітку, так і взимку, що призвело до розмноження цього шкідника.
    • Висока адаптаційна здатність, низький рівень обмеження чисельності шкідника ентомофагами.
    • Тривале призупинення заходів боротьби зі шкідниками у плодових садах, лісосмугах і паркових насадженнях.
    • Недостатня увага з боку землевласників та землекористувачів до цього шкідника.
    • Добра кормова база – доволі широке для живлення шкідника коло рослин.

    Для попередження занесення американського білого метелика слід проводити детальний огляд імпортних вантажів, вітчизняної продукції, пакувального матеріалу, транспортних засобів, що надходять з карантинних зон, регулярно обстежувати багаторічні насадження. Вивіз плодів і садивного матеріалу із заражених господарств, населених пунктів проводити після проведення фітосанітарного контролю. Також для вдалого знищення цього небезпечного шкідника громадянам необхідно не бути байдужими до стану навколишніх насаджень і самостійно намагатись боротись з його розповсюдженням. Необхідно регулярно обстежувати дерева у присадибному саду, ретельно оглядаючи крону дерева, особливо в 1-й декаді червня та у 2-й декаді серпня, коли з’являються перші павутинні гнізда гусениць. Особливо ретельно оглядають шовковицю і клен ясенелистий, що ростуть на території або по межах саду, де зазвичай оселяється цей шкідник. Для боротьби у виявлених вогнищах шкідника застосовують агротехнічні та хімічні методи.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій