• In English
  • ЖОВТА ХВОРОБА ГІАЦИНТІВ.
    , опубліковано 18 Травня 2022 року о 10:10

    В Україні в різні роки виявляли ураженість сільськогосподарських культур багатьма видами фітопатогенних бактерій. Останніми роками спостерігається тенденція до збільшення кількості бактеріальних хвороб, що обумовлено як об’єктивними факторами (кліматичні зміни, інтродукція нових культур), так і суб’єктивними (недостатній контроль за збудниками, несвоєчасне виявлення, тощо).

    Особливу небезпеку становить поява в країні нових потенційно небезпечних збудників, завезення яких регулюється державою. Найбільш шкідливим збудником бактеріальних хвороб серед квіткових культур вважається Xanthomonas hyacinthi (Wakker) Dowson, що викликає жовту хворобу гіацинтів. Збудник цієї хвороби відноситься до переліку регульованих шкідливих організмів, відсутніх в Україні.

    Основною рослиною-господарем є Гіацинт східний (Hyacinthus orientalis L.). Крім того, уражаються проліски, а також мускарі.

    Хвороба набула розповсюдження в країнах Європи, в т.ч. в Польщі і Нідерландах, а також в країнах Північної Америки та Японії.

    Перші ознаки захворювання жовтої хвороби гіацинтів з’являються на листках і осі суцвіття у вигляді водянистих, жовтих або коричневих смуг вздовж жилок листка. У вологу погоду на поверхні листка виступає жовтий слиз. Уражені рослини відстають у рості, не квітнуть, кінчики листя жовтіють, стають коричневими і нарешті засихають, далі інфекція переходить на цибулину. При сильному ураженні денце цибулин загниває і легко продавлюється при натисканні пальцем. У деяких випадках хворі цибулини за зовнішнім виглядом не відрізняються від здорових, їх поверхня не має видимих ознак хвороби. Однак, на повздовжньому розрізі таких цибулин помітні ділянки тканини характерного жовтого кольору.

    Патоген зберігається у ґрунті протягом декількох років. Бактерії, присутні в цибулині під час посадки, можуть поширюватися з цибулини на листя, а з ранньої весни хвороба може розноситися в полі дощем і вітром. Крім того, машини, а також інструмент, що використовуються для вирощування квітів, можуть поширювати бактерії від хворих цибулин до здорових.

    Поширення інфекції X. hyacinthi (жовта хвороба) є досить швидким процесом і може завдати значних економічних збитків з вирощування гіацинтів. Отже, швидка діагностика наявності збудника в рослинному матеріалі є необхідною умовою для прийняття рішучих заходів для запобігання подальшому поширенню хвороби.

    На превеликий жаль ефективних заходів та засобів боротьби із збудником поки що немає, залишається дотримуватися фітосанітарних заходів з недопущення розповсюдження карантинних організмів на території нашої держави.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій