• In English
  • ПРОФІЛАКТИКА ХАРЧОВИХ ОТРУЄНЬ ПІД ЧАС ВОЄННОГО СТАНУ!
    , опубліковано 18 Травня 2022 року о 19:19

    Наразі в Україні ‒ діє воєнний стан. Наші громадяни, іноземні друзі, волонтери та партнери роблять свій внесок в тяжкий час, як збір продуктів харчування та приготування їжі для цивільного населення та особистого складу війська України.

    Рекомендуємо дотримуватися простих порад як уникнути харчових отруєнь та харчових токсикоінфекцій:

    • залучати до роботи із збору, розвантаження, транспортування харчових продуктів осіб, які обізнані щодо поводження з харчовими продуктами та здоровий персонал (за відсутності підвищеної температури, кашлю, без ознак діареї, нежиті, відсутності ознак гнійничкових захворювань на шкірі, відкритих ран);
    • дотримуватися обов’язкової гігієни рук осіб, що контактують з харчовими продуктами;
    • сировину та готові харчові продукти приймати, зберігати та транспортувати окремо;
    • при розфасуванні продуктів харчування перевіряти термін їх придатності та умови зберігання. Це допоможе правильно розділити продукти й продумати ефективне/ раціональне харчування на місці;
    • оцінювати цілісність і герметичність пакування харчових продуктів та терміни їх придатності. При огляді консервованих продуктів (плодоовочевих, м’ясних та рибних консервів) оцінити чи є негерметичні або браковані банки, які мають дефекти: патьоки, деформації, фізичний (неправдивий) бомбаж банки «хлопавки», та не допустити їх наступне зберігання та використання;
    • сирі харчові продукти (риба, м’ясо тощо) піддавати термічній обробці (смаження, варіння або тушкування);
    • продукти, які швидко псуються, – оцінити їх зовнішній вигляд, колір, запах та смак;
    • зберігати харчові продукти з дотриманням температурних режимів –
    • за можливості;
    • дотримуватися гігієнічних вимог та технології приготування їжі.

    Особлива увага має приділятися харчовим продуктам, які були отримані від цивільного населення, а саме: кондитерські і кулінарні вироби, напівфабрикати з м’яса, риби (фарш, котлети, кров’яні та домашні ковбаси, тощо), а також грибні та плодоовочеві, м’ясні та рибні консерви, виготовлені в домашніх умовах.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій