• In English
  • УВАГА! НЕБЕЗПЕКА У АГРОЦЕНОЗАХ ОБЛАСТІ ВІД ШКІДНИКІВ ТА ХВОРОБ!
    , опубліковано 18 Травня 2022 року о 10:10

    У господарствах Київської області фітосанітарними інспекторами виявлено, що сходи соняшника заселяють та пошкоджують сірий буряковий, чорний, південний сірий довгоносики, піщаний мідляк, це може призвести до зрідженості посівів. Найбільш шкодочинними та загрозливими фітофаги будуть  від фази сходів до II пари справжніх листків соняшнику.

    За виявлення у сходах соняшнику і більше шкідників на кв.м рекомендовано застосування інсектицидів, рекомендованих «Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні». Ефективні суміші фосфорорганічних і піретроїдних препаратів у половинних нормах витрат.

    Наприкінці фази цвітіння у зерняткових садах (коли опаде 75% пелюсток) проти гусениць листокруток, яблуневої молі, личинок яблуневого плодового пильщика, попелиць, кліщів, інших шкідників необхідно провести обприскування дерев інсектицидами, рекомендованими «Переліком…». Препарати захищатимуть зав’язі плодів від пошкодження шкідливими комахами та максимально зберігатимуть врожай.

    За теплої з опадами погоди, достатньої вологості повітря на яблунях та грушах розвиватимуться хвороби: борошниста роса і парша, збудники яких перезимували добре. Проти парші, борошнистої роси та інших хвороб застосовують дозволені фунгіциди.

    Через 10-12 днів після попередньої обробки для захисту зерняткових садів від вищезазначених шкідників та хвороб проводять обприскування рекомендованими інсектицидами і фунгіцидами, дотримуючись чергування препаратів.

    На посівах озимих зернових культур, відмічено переліт після зимової діапаузи із місць зимівлі до посівів озимих пшениці та ячменю головного шкідника зернових полів – клопа шкідливої черепашки. Надалі фітофаг заселятиме ярі пшеницю та ячмінь. Переліт імаго вважається завершеним, коли у полях вирівнюється співвідношення самців і самок

    Під час виходу в трубку рослин, пошкодження дорослими клопами негативно впливає на кількісні показники врожайності.

    Необхідно проводити ретельні спостереження озимини та після повного переселення у посіви за (ЕПШ клопа-черепашки 2-4 і більше імаго на кв.м) провести захист посівів через обприскування інсектицидами, рекомендованими «Переліком…». Ці обробки будуть ефективні й проти інших супутніх шкідників зернових культур.

    Згідно ст. 4, 5 Закону України «Про захист рослин» фітосанітарний нагляд за станом угідь, посівів, насаджень та  виконання заходів щодо захисту рослин здійснюють підприємства, установи, організації усіх форм власності та громадяни, діяльність яких пов’язана з користуванням землею, вирощуванням рослин сільськогосподарського та іншого призначення.

     

    При роботі з пестицидами необхідно дотримуватись регламентів застосування препаратів, правил техніки безпеки та санітарно-гігієнічних вимог.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій