• In English
  • ЗАХИСТ ПОСІВІВ СОНЯШНИКУ ВІД ХВОРОБ.
    , опубліковано 03 Червня 2022 року о 20:20

    Зважаючи на те, що рентабельність соняшнику висока, в останнє десятиріччя його почали вирощувати на всій території України, в тому числі і на території Київської області. Відповідно, разом із збільшенням площ посіву соняшнику також і поширюються і хвороби на культурі, які раніше були не характерні для певних регіонів. Чималу роль тут відіграє і нехтування сівозміною, адже більшість збудників хвороб соняшнику зберігають свою життєдіяльність на рослинних рештках та в ґрунті упродовж декількох років.

    На початку росту в Київській області  рослини соняшника уражуються несправжньою борошнистою росою (переноспорозом), фомозом, фомопсисом, альтернаріозом, і якщо сума опадів висока, то ураженість рослин може досягти 50-70 % рослин. В червні – липні дані хвороби прогресують і так до кінця вегетації. В посушливі роки на Київщині масово поширюється іржа соняшнику. А також частіше на посівах діагностуються нові, або раніше непоширені хвороби.

    Враховуючи те, що більшість хвороб з’являються на соняшнику вже на ранніх етапах росту і розвитку, необхідно постійно обстежувати поля на ураження шкідливими організмами, серед них і хворобами, починаючи вже із фази сходів. Якщо ще декілька років тому на посівах соняшнику проводилася лише одна фунгіцидна обробка в «фазу зірочки», то зараз поширення хвороб змушує аграріїв планувати 2 обробки.

    Серед фунгіцидів для соняшнику добрим рішенням буде використання препаратів із «Переліку дозволених…», які поєднують 2 -3 діючі речовини, та надійно контролюють несправжню борошнисту росу, фомопсидоз, фомоз, альтернаріоз, септоріоз, та інші хвороби що починають розвиватися на рослинах соняшнику вже на ранніх фазах вегетації. До таких належать фунгіциди «Аканто плюс 28, КС» – 0,5-1,0 л/га, «Амістар Екстра» 0,75-1,0 л/га, «Арбалет,КС» – 0,6-1,0 л/га, «Артіс Плюс, КС» – 0,8-1,0 л/га, «Замір, ЕВ» 1,0-1,5 л/га, « Капо, КС» -0,75-1,0 л/га, «Танос 50, ВГ» – 0,4-0,6 кг/га та інші. Першу обробку, як правило проводять у фазу 2-4 пари справжніх листків, наступну – перед початком цвітіння. В цей період можна використати один із таких фунгіцидів «Пропульс 250,СЕ» -0,8 -1,0 л/га, «Піктор Актив, КС » -0,7-1,0 кг/га, « Ямато,СЕ» -1,5 кг/ га та інші. Щоб не визивати резистентності у хвороб важливо чергувати фунгіциди.

     

    При роботі з пестицидами необхідно дотримуватись регламентів застосування препаратів, правил техніки безпеки та санітарно-гігієнічних вимог.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій