• In English
  • ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ В КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ПРОДОВЖУЄ РОБОТУ В УМОВАХ ВІЙНИ
    , опубліковано 08 Червня 2022 року о 11:11

    Київська область, завдячуючи своєму адміністративно-географічному положенню, займає одне з провідних місць в країні щодо кількості поголів’я сільськогосподарських тварин та птиці, концентрації підприємств з виробництва харчової продукції як тваринного так і рослинного походження, логістичних складів, закладів оптової та роздрібної торгівлі продуктами харчування, закладів громадського харчування, митних терміналів та безлічі інших потужностей операторів ринку.

    Розпочата росією 24 лютого 2022 року повномасштабна війна проти України завдала великих збитків нашій країні, зокрема і Київській області, а від рашистських обстрілів зазнали руйнувань деякі підприємства Київщини.

    Незважаючи на складну ситуацію, що виникла в результаті обставин непереборної сили, спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області спільно із органами виконавчої влади та місцевого самоврядування в період активних бойових дій на Київщині здійснювалася і наразі продовжується робота щодо утилізації залишків зіпсованих харчових продуктів та виявлених трупів тварин на постраждалих від обстрілів територіях.

    Так, внаслідок обстрілу потужностей ТОВ «ТЕХЕНЕРГОТРЕЙД» (Броварський район, Київська область), 12.03.2022 зруйновано склади для зберігання замороженої продукції тваринного походження (м’ясо птиці, риба, тощо). В умовах бойових дій, які на той час велись на території Броварського району, враховуючи наявні під’їзні шляхи до місця утилізації, на позачерговому засіданні комісії виконавчого комітету Броварської міської ради Броварського району Київської області з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій (далі – ТЕБ та НС) погоджено місце утилізації залишків харчових продуктів в спеціально облаштованих траншеях на землях Броварської міської територіальної громади. Зокрема утилізовано 14110 м3 залишків зіпсованої продукції.

    Наразі, враховуючи складність проведення робіт, що складається з великого об’єму продукції та значних руйнувань, роботи з утилізації майже завершені.

    В результаті ракетного обстрілу ТОВ «ФІШЕРР» (Фастівський район, Київська область) 24.03.2022 зруйновано морозильні склади та частину морозильних приміщень. Всі харчові продукти (рибопродукти, морепродукти), що зберігалися в той момент, внаслідок руйнувань і пожежі були непридатні до споживання та потребували знищення. Питання щодо їх утилізації було розглянуто на позачерговому засіданні комісії ТЕБ та НС Калинівської селищної ради Фастівського району Київської області.

    Під контролем спеціалістів Держпродспоживслужби проведено огляд руйнувань та утилізацію зіпсованої продукції, у кількості 998 т, на Сквирській філії ДП «Укрветсанзавод» (Білоцерківський район, Київська область) та ТОВ «Корморесурс» (Обухівський район, Київська область). Наразі проведено заключну дезінфекцію приміщень та території, де зберігалася продукція, загальною площею 2200 м2, із послідуючим дослідженням на якість дезінфекції.

    Після звільнення Київщини від російських окупаційних військ до Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області надходила інформація щодо виявлення трупів різних видів тварин і птиці, що загинули внаслідок обстрілів та руйнувань тваринницьких приміщень, де вони утримувалися.

    Враховуючи вищенаведене, фахівцями Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області зафіксовані факти загибелі коней, великої рогатої худоби, свиней, зоопаркових тварин та птиці (кури, перепела, страуси, екзотична птиця) в приватному секторі, а також в спеціалізованих господарствах на територіях деокупованих населених пунктів Великодимерської селищної територіальної громади Броварського району (ДП «ПЗ Плосківський»), Баришівської селищної територіальної громади Броварського району (ТОВ «Рудницький екопродукт», ТОВ «Фермерський Двір», ПП «Концерн-СВК»), Бишівської сільської територіальної громади Фастівського району (ФОП Семенова А. О., ТОВ «Ясногородська племінна страусина ферма»), Макарівської селищної територіальної громади Бучанського району (ТОВ «Агрофірма «Київська», Філія «Макарівська птахофабрика» ПНВК «Інтербізнес»), Дмитрівської сільської територіальної громади Бучанського району (готельно-ресторанний комплекс «Бабусин Сад»), Іванківської селищної територіальної громади Вишгородського району (ФОП Цікота Е. М.).

    Всього обліковано трупи 958 гол тварин та 375,5 тис голів птиці, яких утилізовано на Сквирській філії ДП «Укрветсанзавод» (Білоцерківський район, Київська область), ТОВ «Фіднова» (Золочівський район, Львівська область), а також в спеціальних утилізаторах господарств. Наразі у зазначених господарствах проводяться ремонтні роботи приміщень, очистка території та дезінфекція.

    В період бойових дій на території Київської області, що були розпочаті в результаті російської збройної агресії проти України, станом на 01.06.2022 зареєстровано 14 випадків захворювання тварин на сказ, а саме серед 5 собак і 9 котів.

    У всіх випадках вжито необхідні заходи щодо ліквідації сказу відповідно до Інструкції «Про заходи щодо боротьби зі сказом тварин» та прийнятих рішень Державних надзвичайних протиепізоотичних комісій (далі – ДНПК) при райдержадміністраціях (міськвиконкомах) і засідань комісій ТЕБ та НС при райдержадміністраціях (селищних, міських радах).

    Попри складнощі, що виникають в умовах воєнного періоду, ветеринарними спеціалістами державних установ області за перший квартал 2022 року вже щеплено із профілактичною метою майже 37 тис голів собак та котів.

    Головним управлінням Держпродспоживслужби в Київській області посилено контроль за організацією та виконанням заходів з профілактики сказу, серед населення проводиться інформаційно-роз’яснювальна робота про епізоотичну ситуацію щодо сказу тварин на Київщині, його небезпеку для тварин та населення, а також заходи його профілактики шляхом інформування через засоби масової інформації, офіційні сайти Головного управління, Київської обласної військової адміністрації, міськвиконкомів, місцеві видання, газети та інші засоби масової інформації, а також на відповідних офіційних сторінках в соціальній мережі «Facebook».

    Під час активних бойових дій на територіях Київщині, Головним управлінням Держпродспоживслужби в Київській області було ініційовано проведення засідань ДНПК при Обухівській районній державній адміністрації щодо зняття карантину по африканській чумі свиней (далі – АЧС) на території обходу № 1 Обухівського районного мисливського господарства Київського обласного мисливсько-рибальського виробничого об’єднання Київської обласної ради УТМР та ДНПК при Фастівській районній державній адміністрації щодо зняття карантину по АЧС в зоні нагляду (с. Дерев’янки, с. Залізне Глевахівської селищної територіальної громади Фастівського району).

    Так, 24.03.2022 року, карантин щодо АЧС знято і наразі область благополучна щодо АЧС.

    Активізовано позачергові напрямки роботи, а саме 24.05.2022 під головуванням т. в. о. голови Київської облдержадміністрації Назаренка Д. Ю. проведено засідання ДНПК при Київській обласній державній адміністрації.

    На засіданні було розглянуто низку актуальних питань, зокрема щодо утилізації трупів тварин, побічних продуктів тваринного походження, непридатних і небезпечних харчових продуктів та кормів на деокупованих територіях Київської області. Зосереджено увагу щодо питання регулювання чисельності бродячих та безпритульних тварин, а також стану регуляції поголів’я диких кабанів та чисельності червоної лисиці на території Київської області. Висвітлено питання про епізоотичну ситуацію щодо грипу птиці, африканської чуми свиней і сказу тварин в Україні та області. Також присутнім було роз’яснено заходи з недопущення поширення збудників цих хвороб на території Київської області.

    Зазначаємо, що ситуація щодо епізоотичного стану знаходиться під контролем Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій