• In English
  • ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ В КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ РОЗПОЧАЛО ЗАХОДИ З ПРОФІЛАКТИКИ ТОКСИКОІНФЕКЦІЙ ТА БОТУЛІЗМУ!!!
    , опубліковано 16 Червня 2022 року о 17:17

    Літо- це той період, коли відмічається значне підвищення температури повітря, що може призвести до виникнення токсикоінфекцій та навіть ботулізм у людей, при неправильних умовах зберігання харчових продуктів та недотриманні технології їх приготування.

    З початку червня в Київській області було зафіксовано 5 випадків токсикоінфекцій та 3 підозри захворювання на ботулізм.

    З метою попередження та запобігання випадків захворювання на токсикоінфекції та ботулізм Головне управління Держпродспоживслужби в Київській області видало доручення структурним відділам, які на підконтрольних їм територіях проводять наступні заходи, а саме:

    • надіслано листи районним військовим адміністраціям та об’єднаним територіальним громадам Київської області щодо створення тимчасових комісій, із залученням спеціалістів Головного управління, з метою активізації роботи по боротьбі зі стихійною торгівлею, в тому числі рибними продуктами у невстановлених місцях;
    • розміщено статті «Обережно Ботулізм!» в газетах, на офіційних веб-сайтах РВА, ОТГ, у соціальній мережі Facebook та телеграм каналах;
    • ініційовано винесення питань щодо запобігання стихійної торгівлі, профілактики випадків ботулізму та харчових отруєнь на позачергові засідання комісій
      з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій;
    • завідувачам державних лабораторій ветеринарно-санітарно експертизи на ринках Київської області рекомендовано посилити контроль за реалізацією харчових продуктів на агропродовольчих ринках, особливо в’яленої риби;
    • надіслано листи суб’єктам господарюванням з рекомендаціями не допускати, операторам ринку, які здійснюють реалізацію рибних продуктів наголошено щодо заборони приймати та реалізувати рибні продукти без відповідних супровідних документів,
      в немаркованій тарі, транспортом, що не відповідає вимогам законодавства про харчові продукти.

    Крім того, спеціалістами структурних відділів Головного управління за участі працівників Національної поліції та органів місцевого самоврядування проведено комісійні перевірки прилеглих територій до ринків, де встановлено наявність місць стихійної торгівлі (м. Буча, смт Володарка, с. Бишів).

    Слід відмітити, що статтею 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі – КУпАП) за порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів передбачена адміністративна відповідальність, яка тягне за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян – суб’єктів підприємницької діяльності – від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Відповідно до статті 255 Кодексу, протоколи про порушення мають право складати уповноважені особи виконавчого комітету та органи внутрішніх справ.

    В той же час, відповідно до статті 160 КУпАП за торгівлю в містах з рук на вулицях, площах, у дворах, під’їздах, скверах та в інших невстановлених місцях передбачена адміністративна відповідальність у вигляді штрафів від одного до семи неоподаткованих мінімумів доходів громадян з конфіскацією предметів торгівлі або без неї.

    Протоколи про правопорушення, передбачені статтею 160 КУпАП, мають право складати уповноважені на те посадові особи органів внутрішніх справ (Національної поліції) та посадові особи, уповноважені на те виконавчими комітетами (а у населених пунктах, де не створено виконавчих комітетів, виконавчими органами, що виконують їх повноваження) сільських, селищних, міських рад.

    Стихійна торгівля – це торгівля фізичними особами без відповідних дозвільних документів про якість та безпеку товарів, що реалізуються ними у невстановлених місцях (на вулицях, у дворах, на тротуарах, у скверах, парках, під’їздах) з рук, із землі, без відповідного дозволу на розміщення об’єкта торгівлі.

    Найчастіше місця стихійної торгівлі виникають у місцях масового перебування людей: зупинки, вокзали, автомобільні шляхи, тротуари. Нерідко торгівля ведеться з землі. Приватні особи, які реалізують продукцію, не проходять медичних обстежень, і можуть бути носіями небезпечних інфекційних захворювань, таких як туберкульоз, сальмонельоз, дизентерія та інші. При відсутності документів неможливо встановити виробника продукції, умови зберігання і транспортування продукції, термін її придатності до споживання. Часто у місцях стихійної торгівлі реалізують контрабандну або виготовлену у підпільних цехах продукцію, яка представляє високий ризик для здоров’я людей.

    Шановні споживачі, купуйте продукти харчування лише в закладах торгівлі, в яких створені відповідні умови для їх реалізації та зберігання. Бережіть своє здоров’я та здоров’я своїх рідних!

    Call Now Button
    Будь в курсі подій