• In English
  • ОБЕРЕЖНО. ФАЛЬСИФІКОВАНІ ЗАСОБИ ЗАХИСТУ РОСЛИН.
    , опубліковано 20 Червня 2022 року о 14:14

    На сьогоднішній день актуальною проблемою є використання контрафактних засобів захисту рослин.

    Розповсюдження в Україні фальсифікованої контрафактної продукції набуло серйозних масштабів і вже стало однією з найголовніших проблем на вітчизняному ринку засобів захисту рослин. Особливо велика проблема на так званому ринку дрібного фасування! За інформацією експертів галузі ринок фальсифікату ЗЗР на території України становить від 20 до 30%, а в роздрібній торгівлі – сягає 80-90%.

    У сучасному землеробстві отримати високі та якісні врожаї без застосування засобів захисту рослин практично неможливо, але на ринок пестицидів потрапляє величезна кількість підробленої продукції. Під назвами відомих препаратів продають невідомі хімічні сполуки. Токсичні домішки невивчених препаратів потрапляють у довкілля, накопичуються у поверхневих та підземних водах і на довгі роки залишаються у ґрунті, впливаючи на майбутні врожаї.

    На жаль, багато споживачів, спокусившись на низькі ціни, купують сумнівні препарати невідомої якості.

    Пестициди, потрапляючи в організм людини і накопичуючись там у великих кількостях, приводять до розвитку багатьох хронічних захворювань і гострих отруєнь, а також до збільшення кількості вроджених аномалій розвитку. За твердженням дослідників, основна маса пестицидів містить у собі метаболічні отрути, які приводять до розвитку захворювань серцево-судинної, репродуктивної і травної систем. Питання фальсифікованих засобів захисту рослин стоїть дуже гостро, адже воно безпосередньо пов’язане з процесом виробництва сільськогосподарської продукції та продуктів харчування, які мають бути абсолютно БЕЗПЕЧНИМИ для споживання. Оригінальні засоби захисту рослин (пестициди) обов’язково відповідають трьом основним характеристикам: безпечність, вибірковість дії та недовговічність.

    Використання засобів захисту рослин в Україні регламентовано Законами України “Про пестициди і агрохімікати” та “Про захист рослин”. Усі пестициди, що реалізовуються в Україні згідно з чинним законодавством, проходять обов’язкову державну реєстрацію, в ході якої їх перевіряють на відповідність загальноприйнятим санітарно-гігієнічним нормам і встановленим рівням екологічної безпеки та включені до “Переліку пестицидів і агрохімікатів” та доповнення до нього.

    Рекомендації, щодо захисту від фальсифікованих засобів захисту рослин: Купуючи препарати, звертайте увагу на інформацію на упаковці. На ній обов’язково має бути вказано назву препарату, діючу речовину, номер ТУ або ДСТУ, номер партії, масу або вагу препарату, дату виготовлення, термін придатності, назву фірми-виробника і фірми-фасувальника, адресу й телефон фірми-виробника, культури і об’єкти, для обробки яких призначено препарат, спосіб і норму витрати, термін очікування, запобіжні заходи при роботі з препаратом.

    Якщо у вас виникли підозри з приводу якості продукції, яку ви маєте намір придбати, не соромтеся поцікавитися у продавця наявністю сертифіката. Неодмінно слід зберігати касовий або товарний чек, адже чек — документ, за яким можна довести свою правоту, тільки тоді у вас буде підстава для висунення претензій.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій