• In English
  • ДО УВАГИ СУБ’ЄКТІВ ГОСПОДАРЮВАННЯ, ЩО ЗДІЙСНЮЮТЬ РОЗДРІБНУ РЕАЛІЗАЦІЮ ПАЛЬНОГО ТА СПОЖИВАЧІВ КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ.
    , опубліковано 22 Червня 2022 року о 12:12

    Головне управлінням Держпродспоживслужби в Київській області (надалі – Головне управління) інформує, що на виконання доручення Прем’єр-міністра України від 08.05.2022 № 11381/0/1-22 в нашій області проведено позапланові заходи державного нагляду (контролю) у 19 суб’єктів господарювання (61 АЗС) роздрібної торгівлі пальним з питань дотримання вимог щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін на бензини автомобільні та дизельне паливо.

    У 79 % перевірених суб’єктів господарювання встановлені порушення вимог законодавства про ціни і ціноутворення, з яких 47 % – порушення державної дисципліни цін при роздрібній реалізації бензинів автомобільних та дизельного палива, 32 % – створення перешкоди посадовим особам Головного управління.

    У кожного другого суб’єкта господарювання встановлені порушення в частині реалізації палива по підвищеним цінам без декларування відповідних змін.

    За порушення вимог законодавства про ціни і ціноутворення та одержання необґрунтованої виручки до суб’єктів господарювання застосовано адміністративно-господарські санкції (штраф) в сумі 6,56 млн. грн. На керівників суб’єктів господарювання накладено адміністративні штрафи передбачені Кодексом України про адміністративні правопорушення на суму 18,70 тис. грн.

    Наразі, суб’єктами господарювання та їх керівниками у добровільному порядку сплачено до державного бюджету 154,22 тис. грн. штрафних санкцій.

    Головне управління повідомляє, що 20 травня Кабінетом Міністрів призупинено встановлення граничних рівнів торгової надбавки на пальне.

    При цьому, суб’єкти господарювання, зобов’язані завчасно декларувати ціни у разі їх підвищення.

    Передбачено, що декларування зміни роздрібних цін на товари здійснюється суб’єктом господарювання щодо об’єкта (закладу) роздрібної торгівлі у разі збільшення роздрібної ціни на товар, що реалізується таким об’єктом:

    – на 15 відсотків і більше – за 30 днів до початку застосування роздрібної ціни, яка декларується, без урахування дня декларування;

    – на 10 відсотків і більше, але менше ніж 15 відсотків, – за 14 днів до початку застосування роздрібної ціни, яка декларується, без урахування дня декларування;

    – на 5 відсотків і більше, але менше ніж 10 відсотків, – за три дні до початку застосування роздрібної ціни, яка декларується, без урахування дня декларування.

    Декларування зміни роздрібних цін на товари здійснюється в електронному вигляді шляхом подання відомостей, передбачених пунктом 5 «Порядку декларування зміни роздрібних цін на товари, що мають істотну соціальну значущість, і товари протиепідемічного призначення, що необхідні для запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», затвердженого постановою КМУ від 22.04.2020 № 341, до Держпродспоживслужби через її офіційний веб-сайт з використанням кваліфікованого електронного підпису.

    Внесення відомостей до Реєстру роздрібних цін на товари здійснюється безоплатно.

    Держпродспоживслужба розміщує Реєстр роздрібних цін на товари на своєму офіційному веб-сайті, забезпечує вільний, цілодобовий і безоплатний доступ до його відомостей з використанням Інтернету.

    Детальну інструкцію декларування можна переглянути за посиланням https://dpss.gov.ua/kontrol-u-sferi-cinoutvorennya/deklaruvannya-rozdribnih-cin/instrukciya-deklaruvannya-rozdribnih-cin

    З метою виявлення суб’єктів господарювання, які не декларують підвищення цін на пальне, структурними підрозділами Головного управління проведено 488 моніторингових досліджень цінової ситуації на АЗС Київської області.

    Головним управлінням продовжуються перевірки АЗС з питань дотримання вимог щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін на бензини автомобільні та дизельне паливо в Київській області, робота в цьому напрямку координується з Національно поліцією Київської області та Головним управлінням ДПС у Київській області.

    Разом з тим, з метою оперативного реагування та забезпечення контролю за встановленням суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі цін на товари, що мають істотну соціальну значущість і товарів протиепідемічного призначення, перелік яких затверджено постановами КМУ від 22.04.2020 № 341 та від 06.03.2022 № 223 Головним управлінням здійснюється щоденний моніторинг цін на такі товари.

    Інформація про результати аналізу моніторингу – середні роздрібні ціни на соціально-значущі товари по Київській області висвітлюється Головним управлінням щотижнево на офіційному сайті в розділі новини.

    Головне управління нагадує, що завищення цін в умовах воєнного стану є неприпустимим, а порушення законодавства про ціни і ціноутворення матиме наслідки у вигляді штрафів.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій