• In English
  • ХВОРОБИ КУКУРУДЗИ ТА ЗАХОДИ БОРОТЬБИ З НИМИ.
    , опубліковано 28 Червня 2022 року о 17:17

    Під час вегетації, від проростання насіння до повної стиглості, кукурудза уражується багатьма збудниками хвороб ( понад 150 видів). У період вегетації у Київській області найбільш поширені такі хвороби (пухирчаста сажка, летюча сажка, гельмінтоспоріз, диплодіоз, фузаріозна коренева, стеблова гнилі та біла гниль).

    Пухирчаста сажка є домінуючою хворобою кукурудзи впродовж десятиліть. Вона широко розповсюджена по всій області. Уражує всю рослину і проявляється у вигляді характерних жорстких пухлин різної величини (до 15 см у діаметрі). Найбільші розміри мають пухлини на качанах і стеблах. На качанах найчастіше уражуються окремі зернівки у верхній частині, в суцвіттях — окремі квітки чи гілки, на листках утворюються невеликі пухлини у вигляді шорстких зморшок.

    Шкодочинність хвороби полягає у загибелі уражених молодих рослин, безплідності качанів — за умов їхнього раннього зараження, — а також у значному недоборі врожаю внаслідок ураження різних органів рослин.

    Летюча сажка кукурудзи. Поширена значно менше, ніж пухирчаста, зустрічається переважно в місцях з достатнім зволоженням. Ураження летючою сажкою відбувається у період від початку проростання кукурудзи до появи двох листочків за допомогою спор, що знаходяться на зерні чи в ґрунті. Ушкодження проявляється у період викидання на волотях, перетворюючи їх на чорну спорову масу, та качанах: замість них утворюється чорний сухий конусоподібний клубок. Уражені рослини відстають у рості, часто надмірно кущаться, схильні до сильного заростання листям, тощо.

    Гельмінтоспоріоз листя кукурудзи поширений по всій області. Ураження починається з утворення на листі невеликих білуватих, а потім бурих довгастих плям із темно-коричневою облямівкою. Пізніше тканини всередині плям висихають і стають світлими. Розмір плям поступово збльшується, часто зливаються і охоплюють майже весь листовий апарат, спричиняючи його всихання.

    Диплодіоз, або суха гниль кукурудзи, уражена хворобою кукурудза небезпечна насамперед диплодієвими токсинами. Проявляється у 2 половині вегетації. Якщо розгорнути уражений хворобою качан, в нижній частині качана між зернятками проступає білий міцелій – це і головна ознака хвороби.

    Фузаріозна коренева та стеблова гнилі. Шкідливість фузаріозної кореневої і стеблової гнилей полягає у зрідженні посівів, зменшенні стеблостою, зниженні продуктивності хворих рослин. Сильне ураження кукурудзи стебловими гнилями призводить до зменшення довжини качанів, їхньої кількості та маси зерна.

    Біла гниль характеризується появою на нижній частині стебла мокрих плям, які вкриваються білою ватоподібною грибницею. За ущільнення грибниці на її поверхні та всередині ураженого стебла утворюються темно-коричневі або чорні склероції, які можуть досягати до 1 см у діаметрі. Основне джерело інфекції стеблових і кореневих гнилей — уражені рештки й заражене насіння.

    Кукурудзу також уражують іншібактеріальні, вірусні та неінфекційні хвороби.

    Для захисту посівів кукурудзи від  хвороб , а також лікування від них в «Переліку пестицидів… на 2022 рік» є багато сучасних ефективних фунгіцидів. Вони припиняють ріст і розвиток грибкових збудників, сприяють підвищенню урожайності кукурудзи і використовуються шляхом обприскування посівів в період вегетації. Серед них наприклад на кукурудзі зареєстровано такі фунгіциди: «Абакус, СЕ» -1,5-1,75 л/га – проти фузаріозу, іржі, гельмінтоспоріозу; «Азоципер Нео, КС» – 0,5-0,75 л/га – проти фузаріозу, гельмінтоспоріозу та інших плямистостей; « Аканто плюс 28, КС»- 0,75-1,0 л/га – проти гельмінтоспоріозу та іржі; «Коронет 300, КС» – 0,6 -0,8 л/га – проти гельмінтоспоріозу та іржі; «Кустодія, Кс» – 1,0 -1,2 л/га – проти гельмінтоспоріозу, іржі та фузаріозу; «Ретенго,КЕ» – 0,5 л/га – проти гельмінтоспоріозу , іржі та фузаріозу; «Фокс325, КС» – 0,6 -0,8 л/га проти антракнозу, очної плямистості, церкоспорозу, фузаріозу, гельмінтоспоріозу та іржі; та інші.

    При роботі з пестицидами необхідно дотримуватись регламентів застосування препаратів, правил техніки безпеки та санітарно-гігієнічних вимог

    Call Now Button
    Будь в курсі подій