• In English
  • НЕБЕЗПЕЧНИЙ ШКІДЛИВИЙ ОРГАНІЗМ – АЗІАТСЬКИЙ ВУСАЧ (ANOPLOPHORA GLABRIPENNIS MOTSN.)
    , опубліковано 30 Червня 2022 року о 12:12

    Розширення торговельних відносин України з багатьма країнами світу, збільшує ризик завезення з деревиною та лісоматеріалами нових в Україні, шкідників лісу. Наприклад, Азіатський вусач (Anoplophora glabripennis) – поширений у Азії, КНДР, Тайвані, Південній Кореї, Північній Америці, Канаді та країнах Європи: Австрія, Німеччина, Франція та Польща.

    Так як самостійними перельотами вусачі розповсюджуються лише в обмежених масштабах, основний шлях їх поширення по світу це завезення з вантажами з країн розповсюдження, в основному з Азії. Більшість видів вусачів розповсюджуються майже завжди з різноманітним дерев’яним пакувальним матеріалом у фазі личинки чи лялечки. Основне джерело розповсюдження азіатського вусача це деревні горщикові рослини, бонсаї, саджанці.

    Ймовірність появи шкідника дуже велика, у зв’язку з його прожерливістю та здатністю до харчування як живими рослинами, так і деревиною, яка вже зрубана та знаходиться в місцях переробки і навіть у пакувальному матеріалі, якій не пройшов відповідну обробку. При цьому слід враховувати і те, що азіатський вусач на стадії личинок і імаго пошкоджує понад 50 видів листяних порід дерев. Найбільш бажаними є різні види клена, каштан кінський, в’яз, яблуня, тополя, верба, береза, вільха, ясен, біла акація, платан та інші. Приносить багатомільйонні збитки.

    Інспектори відділу фітосанітарної безпеки на кордоні вживають різноманітних фітосанітарних заходів, аби запобігти проникненню на територію нашої країни цих небезпечних шкідників лісових багатств. Уся лісопродукція, пиломатеріали та дерев`яний пакувальний матеріал що імпортується в Україну, підлягає ретельному догляду та лабораторній експертизі, а також, у разі потреби, іншим фітосанітарним процедурам.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій