• In English
  • БАКТЕРІЯ XYLELLA FASTIDIOSA (ХВОРОБА ПІРСА, БАКТЕРІОЗ ВИНОГРАДУ)
    , опубліковано 11 Липня 2022 року о 11:11

    Бактеріальна хвороба. Xylella fastidiosa викликає всихання листя олеандра, мигдаля, хвороби персиків, хворобу Пірса у винограда, а також  вражає цитрусові в Бразилії.

    У хворих кущів початок вегетації запізнюється. На листі проявляється ряболистість, влітку спостерігається раптове всихання листової паренхіми, яке починається з  країв та прогресивно розповсюджується до центральної жилки. Ріст пагонів уповільнюється, міжвузля скорочуються, влітку утворюються жовті або світло-зелені плями, які чорніють з настанням холодів.

    Для хвороби Пірса характерне обсипання квіток, зав’язей, часткове всихання гребеня. Хворі рослини гинуть протягом 1-3 років.

    Економічні збитки від цієї хвороби можуть коливатися від часткового зменшення врожаю та  його якості до повної його втрати. Шкодочинність також проявляється  у скороченні   довговічності виноградників.

    Збудник розвивається в судинах деревини та закупорює їх камеддю.

    Переносниками хвороби являються цикади, які харчуються соком виноградної рослини (частіше всього Draeculacephala minerva). Рослинами-господарями збудника можуть бути деревинні та трав’янисті представники 111 видів, які належать до 41 родини (серед них дуб, в’яз, платан, мигдаль, персик, багато дикорослих чагарників, люцерна).

    Відносно стійкі до захворювання види: Vitis rotundifolia, Vitis coriaceae.

    Вперше хвороба була виявлена та ідентифікована у 1884 році в основних районах виноградарства південної частини Америки – Каліфорнії, де довгий час вона наносила значні збитки. Втрати від захворювання оцінювали в 2-3 млн. долларів на рік.У подальшому хвороба розповсюдилась майже у всіх південних та центральних районах Північної Америки, де вирощують виноград. Зараз її реєструють в США, Центральній Америці (Коста-Ріка, Мексика). Крім Америки бактеріоз винограда досить розповсюджений в країнах Азії: Індії, Тайвані, Австрії.

     

    Бактеріоз винограда (хворобу Пірса) викликає бактерія – Xylella fastidiosa. Діаметр знаходиться в межах 0,1 мк, а довжина рідко перевищує 5 мк. Бактерії размножуються лише в судинах: ксилемі, стеблах, коренях, в листі. В судинах утворюються скупчення бактерій. Руйнування та закупорки судин у рослин призводять до порушення транспортування води та поживних речовин у них. Внаслідок цих змін погіршуються технологічні якості продуктів.

    Сприятливими умовами для розвитку збудника Xylella fastidiosa протягом вегетаційного періоду рослин є: висока вологість та помірно теплі температури повітря. Лімітуючим фактором для розвитку бактерій  являються суворі зимові температури, за яких патоген  гине.

    Заходи боротьби: відбір здорового посадкового матеріала, обробка кущів розчинами окситетрацикліна (концентрацією 50 ррм через кожні 2 тижні – затримується розвиток хвороби  на 6 місяців, концентрацією 500 ррм – на 2 роки).

    Передбачено заходи по профілактиці хвороби винограда:

    – обстеження виноградних насаджень у три строки:

     

    1 –  ранньовесняний (період сокоруху, розпускання бруньок і росту пагонів),

    2 – літній (період інтенсивного росту кущів),

    3 – осінній (період плодоношення винограду).

    Уражені кущі потрібно викорчовувати, а з чотирьох суміжних потрібно зрізати лозу і все спалити. Після викорчовування технічні засоби та грунт дезинфікують.
    – ретельний фітосанітарний відбір прищеп;

    – під час прищепування саджанців, щоб уникнути зараження та подальшого розповсюдження бактеріозів, чубуки привоя та подвоя необхідно замочити на 24 години у розчині 0,06%-ого “ДНОК” (динітроортокрезол) з подальшим промиванням їх водою;
    – перед висадкою саджанців їх потрібно ретельно оглянути. Саджанці з ознаками бактеріозу винограда необхідно спалити;
    – виноградники закладають на площах, де раніше не вирощували його 10-12 років. Під час оздоровлення земель необхідно дотримуватися сівозміни (кращі попередники: овес, жито, ячмінь, пшениця, а також  рослини, які містять фітонциди: цибуля, часник);
    – використовувати фунгіциди, які містять мідь:

    а) після підрізки лози дезинфікувати рани 5%-им розчином бордоської рідини
    б) перед розпусканням листя обробляти 2% розчином бордоської рідини;

    в) в стадії трьох листочків обробляти 2% розчином бордоської рідини;

    г) під час вегетації обробляти препаратами групи міді (Бордо Ізагро, Купроксат, Купротекс  і т. д.);

    – боротися з  перенощиками бактеріозу винограду та знищувати  бур’яни.

    Ураження клена:

    Ураження в’яза:

    Call Now Button
    Будь в курсі подій