• In English
  • ШКОДОЧИННІСТЬ ТА РОЗПОВСЮДЖЕННЯ ЗАХІДНОГО КВІТКОВОГО ТРИПСА FRANKLINIELLA OCCIDENTALIS PERG.
    , опубліковано 18 Липня 2022 року о 21:21

    Західний квітковий трипс-широкий поліфагНедивлячись на його маленькі розміри є одним з найнебезпечніших шкідників овочевих, декоративний, і квіткових культур закритого ґрунту.

    Ця дуже дрібна комаха, веде прихований спосіб життя, оселяючись в квіткових бруньках, пуп’янках, квітах, під різними лусочками на рослинах, тому більша частина популяції є невразливою для звичайних хімічних обробок. Західний квіткових трипс небезпечний не лише тим, що завдає рослинам пошкодження; він також здатний переносити віруси (збудники небезпечних захворювань рослин). Живляться трипси не лише рослинною тканиною, але і пилком квітів. Це може перешкоджати формуванню повноцінних квіток. За масового заселення рослин різко знижується вихід товарної продукції, іноді урожай повністю гине.

    Батьківщиною F.occidentalis є Північна Америка, де він розповсюджується вздовж західної частини континенту. В наш час західний квітковий трипс розповсюджений майже по всьому світу.

    Самки  F.occidentalis можуть відкладати як запліднені, так і не запліднені яйця. З незапліднених яєць з’являються лише самці, із запліднених – виходять самки. Самки живуть довше самців ( 27-45 днів). Плодючість – до 300 яєць (зазвичай, менше). Самка відкладає яйця в тканину листка, стебел, квітів і плодів, де вони добре захищені від пестицидів. Довжина тіла самки 1,3-1,9 мм, самця 08-1,1 мм. Самець блідо-жовтого забарвлення, самка від світлого (жовтого) до темного (бурого або коричневого) забарвлення.

    Личинки і дорослі особини висмоктують клітковий сік з рослинної тканини . Спочатку це викликає появу жовтих некротичних плям, своєрідної штрихуватості; поступово ці штрихи і плями зливаються. Пошкоджена рослинна тканина відмирає, в результаті утворюються отвори; листя в’яне і опадає.

    За масового заселення на рослинах помітні «сріблясті» ділянки, часто відмічається викривлення стебел. Пошкодження квіткових бруньок викликає деформацію квіток. За заселення пуп’янків, у троянд вони не відкриваються і засихають.

    Імаго добре літають і , потрапивши в нову теплицю, швидко заселяють її. Дорослі комахи та личинки західного квіткового трипса легко переносяться вітром, а також на одязі у волоссі персоналу теплиць. В інші країні трипс завозиться зі зрізаними квітами, горщиковими культурами, розсадою, будь-яким садивним матеріалом та плодами рослин-живителів, а також зі свіжими овочами (огірки, томати, салат та ін.)

    У зв’язку з тим, що F.occidentalis веде прихований спосіб життя і його складно виявити при огляді вантажів рослинного походження, єдиним і надійним заходом, який не допускає завезення шкідника в країну є обстеження впродовж вегетаційного періоду місць вирощування рослин, які повинні бути вільними від шкідника.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій