Перейти до основної сторінки
Бактеріальний вільт кукурудзи Pantoea stewartii (Smith) відноситься до списку А-1 «Карантинні організми відсутні в Україні».
Перша достовірна згадка про бактеріальне в»янення кукурудзи (або вілт, або хвороба Стюарта) зроблена Ф. Стюартом в 1897 р. Бактерія, що викликає захворювання названа Е. Смітом Pseudomonas stewarti, а з 1993 року – Pantoea stewartii subs. Stewartii.
За офіційними даними ЄОЗР – Європейської та Середземноморської організації захисту рослин, до складу якої Україна ввійшла в 1994 році, захворювання поширено в країнах Північної Америки (США, Мексика), Центральної, Південної Америки, в Індії та Кореї.
В Україні це захворювання було зафіксоване в 2016р. у Львівській, Рівненській, Івано-Франківській, Волинській, Тернопільській та Чернігівській областях.
Шкідливість бактеріальних хвороб зернових культур виявляється в утворенні плямистостей на різних органах рослин, які зменшують асиміляційну поверхню; загибелі окремих органів чи рослин; зменшенні загальної кількості та довжини колосків, числа зернівок у колосі; утворенні плюсклого зерна.
Збудник захворювання: бактерія Pantoea stewartii subsp. stewartii (Smith), що передається комахами – стебловими блішками (Chaetocnema pulicaria), в кишечнику яких постійно живе і перезимовує. Бактерія Pantoea stewartii subsp. stewartii – паличкоподібна, 0,5-0,7 x 1,0-2,0 мкм, розвиваються при температурі 8-39°С, гине — при 53°С. Захворювання є типовим трахеобактеріозом, оскільки бактерії, нагромаджуючись у судинних пучках, зумовлюють їх закупорку і руйнування.
Хвороба починається з появи на нижніх листках молодих рослин кукурудзи повздовжньої штрихуватої плямистості. Спочатку плями світло-зелені, потім жовтіють, засихають, іноді зливаються разом, вражаючи значну частину поверхні листя. Швидко поширюючись по судинним пучкам, інфекція переходить в стебло,а по стеблу – з нижнього листя на верхнє. На ураженій тканині листя і стебел часто виступає ексудат. Судинні пучки бувають настільки переповнені бактеріями, що на поперечному зрізі стебла виступає бактеріальна маса у вигляді жовтих капель слизу. Сильно уражені рослини засихають і гинуть. Ті рослини, які не гинуть, стають карликовими, передчасно викидають волоті характерного білого забарвлення. Розмножуючись і поширюючись по судинах, бактерії проникають в качани і у внутрішні тканини зерен. Ексудат , який виступає на внутрішній поверхні обгорток, заражає насіння з поверхні.
ЗАХОДИ ЗАХИСТУ
Заборона ввезення ураженого насіннєвого матеріалу кукурудзи. Спалювання всіх рослин на полях зі значною ураженістю. Знищення решток та глибока оранка ґрунту. Вирощування стійких сортів і гібридів. Протруєння насіння. Регулювання чисельності комах – переносників шляхом інсектицидного контролю. Впровадження сівозміни.
Попередня
Наступна