• In English
  • НЕБЕЗПЕЧНИЙ ШКІДЛИВИЙ ОРГАНІЗМ КУКУРУДЗИ – БАКТЕРІАЛЬНИЙ ВІЛЬТ КУКУРУДЗИ PANTOEA STEWARTII (SMITH)
    , опубліковано 18 Липня 2022 року о 21:21

    Бактеріальний вільт кукурудзи Pantoea stewartii (Smith) відноситься до списку А-1 «Карантинні організми відсутні в Україні».

    Перша достовірна згадка про бактеріальне в»янення кукурудзи (або вілт, або хвороба Стюарта) зроблена Ф. Стюартом в 1897 р. Бактерія, що викликає захворювання названа Е. Смітом Pseudomonas stewarti, а з 1993 року – Pantoea stewartii subs. Stewartii.

    За офіційними даними ЄОЗР – Європейської та Середземноморської організації захисту рослин, до складу якої Україна ввійшла в 1994 році, захворювання поширено в країнах Північної Америки (США, Мексика), Центральної, Південної Америки, в Індії та Кореї.

    В Україні це захворювання було зафіксоване в 2016р. у Львівській, Рівненській, Івано-Франківській, Волинській, Тернопільській та Чернігівській областях.

    Шкідливість бактеріальних хвороб зернових культур виявляється в утворенні плямистостей на різних органах рослин, які зменшують асиміляційну поверхню; загибелі окремих органів чи рослин; зменшенні загальної кіль­кості та довжини колосків, числа зер­нівок у колосі; утворенні плюсклого зерна.

    Збудник захворювання: бактерія Pantoea stewartii subsp. stewartii (Smith), що передається комахами – стебловими блішками (Chaetocnema pulicaria), в кишечнику яких постійно живе і перезимовує. Бактерія Pantoea stewartii subsp. stewartii – паличкоподібна, 0,5-0,7 x 1,0-2,0 мкм, розвиваються при температурі 8-39°С, гине — при 53°С. Захворювання є типовим трахеобактеріозом, оскільки бактерії, нагромаджуючись у судинних пучках, зумовлюють їх закупорку і руйнування.

    Хвороба починається з появи на нижніх листках молодих рослин кукурудзи повздовжньої штрихуватої плямистості. Спочатку плями світло-зелені, потім жовтіють, засихають, іноді зливаються разом, вражаючи значну частину поверхні листя. Швидко поширюючись по судинним пучкам, інфекція переходить в стебло,а по стеблу – з нижнього листя на верхнє. На ураженій тканині листя і стебел часто виступає ексудат. Судинні пучки бувають настільки переповнені бактеріями, що на поперечному зрізі стебла виступає бактеріальна маса у вигляді жовтих капель слизу. Сильно уражені рослини засихають і гинуть. Ті рослини, які не гинуть, стають карликовими, передчасно викидають волоті характерного білого забарвлення. Розмножуючись і поширюючись по судинах, бактерії проникають в качани і у внутрішні тканини зерен. Ексудат , який виступає на внутрішній поверхні обгорток, заражає насіння з поверхні.

     

    ЗАХОДИ ЗАХИСТУ

    Заборона ввезення ураженого насіннєвого матеріалу кукурудзи. Спалювання всіх рослин на полях зі значною ураженістю. Знищення решток та глибока оранка ґрунту. Вирощування стійких сортів і гібридів. Протруєння насіння. Регулювання чисельності комах – переносників шляхом інсектицидного контролю. Впровадження сівозміни.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій