• In English
  • ТЮТЮНОВА БІЛОКРИЛКА
    , опубліковано 21 Липня 2022 року о 10:10

    Тютюнова білокрилка в багатьох країнах світу є небезпечним шкідником, як відкритого так і закритого ґрунту. На території України шкідник відноситься до списку А-1 переліку регульованих шкідливих організмів.

    Батьківщина тютюнової білокрилки досі точно не відома. Вперше в Америку та Європу цей вид був завезений з Африки. В останні роки спостерігається стрімке поширення тютюнової білокрилки по багатьох країнах.  Має високу швидкість розмноження що є небезпечною і завдає шкоди рослинному світу.

    У дорослої комахи тіло жовте розміром  близько 1 мм в довжину з білими крильцями. Тіло і обидві пари крил покриті порошкоподібним восковим секретом, білим ледь жовтуватим. Яйця жовтувато-зелені, грушоподібні. Личинка зеленувато-жовта. Німфа – жовта, 0,6-0,9 мм завдовжки з двома короткими хвостовими щетинками, на спині 1-7 пар щетинок. Самці дещо менші за самок.

    Небезпечними є личинки, що висмоктують сік викликаючи ослаблення рослин, це призводить до зменшення висоти рослини та кількості пагонів, знижується якість врожаю. Тютюнова білокрилка переносить понад 60 різних  збудників вірусів рослин.

    Медвяна роса, яку виділяють личинки, вкриває поверхню листків, зменшуючи при цьому інтенсивність фотосинтезу, особливо, якщо на ній розвиваються сажкові гриби. Харчуються  білокрилки  понад 600 видами рослин.  Надають перевагу баштанним, овочевим, технічним культурам, квітковим і лікарським рослинам, кормовим травам, а також багатьом видам бур’янів. Зустрічаються на плодових, ягідних, цитрусових і лісових деревних насадженнях. Особливо небезпечні в оранжереях і теплицях.

    Тютюнова білокрилка є небезпечним карантинним об’єктом, тому ввезення рослин, заселених тютюновою білокрилкою на територію України заборонено. Фітосанітарними заходами боротьби є заборона ввезення заселених шкідником рослин з листям, цибулин, бульб, живців, квітів, плодів; зрізаних квітів і бутонів, свіжого листя, гілок для складання букетів, свіжих плодів: капусти качанної, цвітної, броколі та інших їстівних овочів з роду Brassica, салатів і іншої зелені, заселених тютюнової білокрилкою. У випадку виявлення рослин або їхніх частин, які заселені Bemisia tabaci Gen., вся продукція підлягає знищенню або поверненню вантажовідправнику.

    Існує некарантинний дуже схожий шкідник тютюнової білокрилки – це оранжерейна (теплична) білокрилка Trialeurodes vaporariorum, її дуже легко сплутати із карантинною Bemisia tabaci. Точне їх ідентифікування проводиться лише фахівцем фітосанітарної лабораторії за пупарієм і лише в лабораторних умовах.

    З метою недопущення поширення цих шкідників та локалізації їх вогнищ необхідно дотримуватись організаційно-господарських та карантинних заходів, проводити постійний моніторинг та своєчасне їх виявлення. Для запобігання появи шкідників або їх поширення в парнику або теплиці необхідно проводити комплекс профілактичних заходів. Під час вегетації і по закінченню сезону ретельно прибирають всі рослинні рештки, щоб на них не відкладали яйця імаго білокрилок та інших шкідників. Обов’язково восени проводять знезараження теплиці і грунту. Чітко дотримуватись передбачених технологією агротехнічних заходів.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій