• In English
  • УВАГА !!! КАРАНТИННИЙ ОРГАНІЗМ CALLOSOBRUCHUS MACULATUS F. (ЧОТИРЬОХПЛЯМИСТА ЗЕРНІВКА)
    , опубліковано 21 Липня 2022 року о 10:10

    Чотирьохплямиста зернівка Callosobruchus maculatus F. – жук невеликого розміру з роду Callosobruchus.  Карантинний організм, занесений до переліку відсутніх в Україні шкідливих організмів.

    Географічне розповсюдження: Великобританія, Греція, Італія, Франція, країни Середньої, Південно-Східної, Південно-Західної Азії, Африка, Австралія та Океанія.

    Завдає шкоди бобовим рослинам (віка, горох, кінські боби, маш, соя, квасоля, сочевиця, чина), а також може пошкоджувати інші види зернових та круп’яних культур. Жук завдає шкоди переважно у складських приміщеннях, але можливий розвиток у полі. При великій чисельності повністю можуть знищити вміст зернини.

    Імаго після відродження спарюються і відкладають яйця вже через добу. Самки прикріплюють яйця на боби що відкрилися, насіння, мішки, стінки різної тари і міцно приклеюють її секретом. Жуки здатні до перельотів, особливо активні у жаркий період року. На одну насінину часто відкладається до 15 штук яєць. Плодючість однієї самки складає від 100 до 200 яєць. Яйце має овальну форму, напівпрозоре, розвивається  від 5 до 10 днів.

    Личинки, що вилупилися, мають близько одного міліметра у довжину. Вони відразу ж пробираються всередину зерна, де починають харчуватися, повністю знищуючи зародок насіння, залишаючи лише продукти своєї життєдіяльності. Увесь цикл коливається від 40 до 180 днів. При достатньо високій температурі (27-30ºС) розвивається до дев’яти поколінь на рік.

    Розповсюджується пасивно, разом із насінням бобових культур у всіх стадіях розвитку.

    Все імпортне насіння бобових підлягає детальному огляду та фітосанітарній експертизі. З метою своєчасного виявлення зараження та недопущення розповсюдження щорічно проводиться моніторинг зерносховищ, переробних підприємств та насіннєвих господарств. Оглядають як саме зерно, так і пакувальну тару. Обстеження проводять щоквартально в зимовий період, щомісяця в літній період. Заражені імпортні вантажі підлягають знищенню або поверненню, а приміщення та транспорт – фумігації.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій