• In English
  • ЗАСТОСУВАННЯ ФЕРЕМОННИХ ПАСТОК У СВЕРІ КАРАНТИНУ РОСЛИН.
    , опубліковано 29 Липня 2022 року о 12:12

    Проведення феромонного моніторингу для обстеження сільськогосподарських угідь, плодових та лісових насаджень, складських приміщень, теплиць з метою виявлення шкідливих та карантинних організмів, дає змогу одержувати інформацію про наявність шкідників на певній території, визначати їх чисельність, динаміку розвитку, та на підставі одержаних при цьому даних, планувати відповідні фітосанітарні заходи.

    Для обстеження насаджень та складських приміщень з метою виявлення і моніторингу карантинних шкідників нині в світовій практиці широко застосовують пастки з синтетичними феромонами.

    Феромонні пастки – це спеціалізовані контейнери, які використовуються для заманювання та відлову комах за допомогою відповідного запаху, який характерний тільки для представників відповідного виду (запах феромону приваблює шкідників протилежної статі навіть за їх низької чисельності, які, керуючись інстинктами, прямують у напрямку пасток). Вони не отруйні і абсолютно безпечні для людини та не приносять шкоди навколишньому середовищу.

    В залежності від виду комах пастки мають різну будову, але вони, здебільшого, складаються з будиночка, клейової вставки та диспенсора. Конструктивні особливості феромонних пасток залежать від форми (циліндричні, лопатеві, конусоподібні, плоскі та ін.), способу утримання комах (всмоктувальні, рідинні, клейові), матеріалів, що використовуються для виготовлення. Переваги феромонних пасток перед пестицидами та іншої “хімією” полягають у тому, що вони не отруйні і абсолютно безпечні для людини.

    У 2020 році в Білоцерківському районі на площі більше ніж 350 га з метою виявлення нових вогнищ регульованих шкідливих організмів та ревізії старих вогнищ фахівцями Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області було використано феромонні пастки з метою виявлення рослинних шкідливих особин: азіатську бобовникову совку, американського білого метелика, великого модринового короїда, західного кукурудзяного жука, китайського вусача, смолівку кедрову, ясеневу смарагдову златку, бронзову березову златку, коричневого модринового клопа, коричневого мармурового клопа, вусачів роду Монахамус.

    Завдяки використанню феромонних пасток у 2018-2021 роках у Білоцерківському районі фахівцями Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області було виявлено вогнища зараження рослин західним кукурудзяним жуком, на яких було встановлено карантинний режим. Обстеження за допомогою феромонних пасток і далі триватимуть, оскільки вони підтвердили свою ефективність у виявленні рослинних шкідників.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій