• In English
  • ПІВДЕННОАМЕРИКАНСЬКИЙ ЛИСТОВИЙ МІНЕР (LIRIOMYZA HUIDOBRENSIS BLANH)
    , опубліковано 29 Липня 2022 року о 12:12

    Південний американський мінерany відноситься до ряду карантинних об’єктів, що відсутні на території України. Географічне розповсюдження включає в себе деякі країни Європи (Австрія, Бельгія, Греція, Нідерланди, Італія, Великобританія), Північна Америка (США), Центральна і Південна Америка (Салвадор, Панама, Бразилія, Чилі, Колумбія, Венесуела) та Австралія.

    Пошкоджує величезний спектр рослин, у тому числі і культурних. Серед пошкоджених рослин: амарант, айстра, баклажан, буряк, перець, огірок, боби, часник, капуста, томат, кукурудза, журавлина, яблука, картопля та ін.

    Шкідник родом з гірських районів Південної Америки.

    Шкодочинність- личинки мінують листки та черешки. Через що руйнуються клітини з хлорофілом і здатність рослин до фотосинтезу знижується. Уражені листки опадають, стебла, бутони, молоді плоди залишаються без захисту від вітру та сонця. Молоді рослини та проростки не розвиваються та гинуть. Шкідливість посилюється тим, що під час відкладання яєць самка здатна переносити віруси хвороб рослин. В Ізраїлі розмноження південноамериканського листового мінера призвело до втрати 50% урожаю селери. На Американських континентах він є одним з головних шкідників картоплі.

    Самки відкладають яйця на листову пластину, проколюючи її яйцекладом. Проколи служать як місцем відкладення яєць (яєчних проколів), так і для харчування клітинного соку самок та самців.

    Личинка після того, як вийшла з яєць, приступає до харчування. Пошкоджують вони тканини листка. Міни білого кольору з вологою чорною і сухою коричневими ділянками. Дуже звивисті, щільно скручені у вигляді спіралі. Неправильної форми. На одному листку, наприклад, томату, може знаходитися до 300 мін шкідника, але вже при 30 мінах на листку втрата врожаю може досягати 10%.

    Дорослі мухи можуть самостійно пересуватися на невеликі відстані. Основний шлях поширення – в міні на листі в основному декоративних рослин і саджанців. Зелені горшкові культури та зрізані квіти являють собою серйозну небезпеку, тому що на них можлива присутність  мінера в фазі яйця, личинки або лялечки. Крім цього фітосанітарний ризик пов’язаний із завезенням лялечок з грунтом, упаковкою або тарою.

    Фітосанітарні заходи: при знаходженні в охолоджуючих приміщеннях при 0 С усі стадії розвитку гинуть протягом декількох тижнів. З метою уникнення Liriomyza  huidobrensis рекомендується ЄОЗР призначений для розмноження посадковий рослинний матеріал перцю, гвоздик, селери кореневої, хризантем, гербери, гіпсофіли, огірків, салатів, помідорів з країн розповсюдження доглядати щомісяця протягом трьох предекспортних місяців ,після чого визнавати вільним від зараження.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій