• In English
  • ЄГИПЕТСЬКА БАВОВНЯНА СОВКА
    , опубліковано 12 Серпня 2022 року о 09:09

    Совка єгипетська бавовняна – Spodoptera littoralis є поліфагом і відсутня на території України. У межах субтропічного та тропічного ареалу совки є одними з головних сільськогосподарських шкідників. Вона небезпечна для рослин. Особливо гусениці. Саме вони завдають шкоди зеленим рослинам (кореням, стеблам, качанам). Гусениці знижують продуктивність рослин, об’їдаючи на них листки та генеративні органи. Життєдіяльність гусениць знижує продуктивність рослин. У сприятливих умовах для розвитку популяції урожай знижується на 75%.

    Імаго Spodoptera littoralis по зовнішнім виглядом майже не відрізняються від імаго Spodoptera litura. Відмінність – відсутність темних жилок на задньому крилі. Єгипетська бавовникова совка – Spodoptera littoralis Boisd – належить до найнебезпечніших об’єктів зовнішнього карантину, оскільки пошкоджує 87 видів рослин, зокрема: бавовник, кукурудзу, картоплю, рис ,сою , практично всі овочеві, а у захищеному ґрунті, крім овочів, ще й квіткові культури.

    Більшості культурних рослин шкода завдається в результаті інтенсивного живлення гусені, що призводить до повного об’їдання листя на рослинах. Шкідник уже тепер дуже поширився в світі, зайнявши всю територію Африки (за винятком пустельних районів), країни Азії (Іран, Ірак, Саудівську Аравію, Туркменістан, Киргизстан, Казахстан, Афганістан, Пакистан, Індію, В’єтнам, Японію, Індонезію), Австралію та Но­ву Зеландію, країни обох американських континентів (Бразилію, Перу, Аргентину, Колумбію, Венесуелу, Болівію, Еквадор, Уругвай, Чилі, Мексику, США, південь Канади), країни південної Європи (Італію, південь Іспанії і Франції, Грецію тощо).

    Совки поширюються переважно із транспортними засобами, які перевозять сільськогосподарську продукцію. Яйця й гусениць виявляють на посадковому матеріалі, зрізаних квітах та овочах. У нічний час метелики летять на відстань у середньому 250-500 м, максимум – на 1500 метрів.

    В Україну совки можуть потрапити із будь-яким декоративним матеріалом чи з плодами томатів, баклажанів, качанами кукурудзи, кошиками корзинками соняшнику, коробочками бавовнику, квітами хризантем, трояндами, саджанцями. Тому садивний матеріал рослин-господарів повинен надходити із територій вирощування, на яких проведено інспектування й продукція є вільною від шкідника протягом кількох попередніх місяців.

    У разі виявлення шкідника продукцію повертають або знищують у пункті ввезення. За виявлення шкідника в посівах, щоб локалізувати, ліквідувати чи зменшити його кількість, використовують комплексну систему боротьби: вручну збирають яйцекладки, застосовують феромони, хімічні та мікробіологічні препарати, а також агротехнічні заходи. Серед останніх – оранка ґрунту, регулювання поливів, метод принадних посівів

    Call Now Button
    Будь в курсі подій