• In English
  • АМБРОЗІЯ ПОЛИНОЛИСТА
    , опубліковано 12 Серпня 2022 року о 09:09

    Одним з небезпечних карантинних бур’янів на території м. Києва є амброзія полинолиста (Ambrosia artemisiifolia). Це однорічна рослина родини айстрових за зовнішнім виглядом схожа в першій половині вегетації на чорнобривці та на коноплі в більш пізній період, за розміром і формою нагадує полин гіркий, через що і дістала назву – полинолиста.

    В нашу країну амброзія полинолиста потрапила з американського континенту через чорноморські порти із різними вантажами. На території України вогнища даного виду були зафіксовані в 20-30-х роках ХХ ст. У 1925 році цей карантинний бур’ян знайшли на околицях м. Києва в посівах суданської трави. Сьогодні даний вид став ландшафтним бур’яном, тому що зустрічається в містах, на присадибних ділянках, в садах, городах, лісосмугах біля узбіччь залізничних, автомобільних, ґрунтових доріг, по берегах рік і ставків, на пустирях, канавах і інших землях, які не обробляються.

    Проростає амброзія з травня. При сприятливих умовах вологості сходи даного бур’яну можуть з’являтися протягом всього літа. Період цвітіння рослин -з кінця серпня початку вересня  до настання заморозків, але в останні роки все частіше можна спостерігати, що амброзія полинолиста починає своє цвітіння вже з кінця липня на початку серпня.

    Амброзію полинолисту можна назвати екологічно небезпечним бур’яном, так як відомо, що її пилок викликає у людей захворювання відоме під назвою “осіння сінна лихоманка”. У період цвітіння амброзії від цього захворювання страждає величезна кількість населення. У хворого пухнуть слизові оболонки верхніх дихальних шляхів і очей, болить голова, посилюється виділення мокроти, настає задишка, сльозотеча, погіршується зір, проявляються приступи бронхіальної астми, підвищується температура. Лікування алергії, що викликана пилком амброзії, тривале і важке.

    Головне управління Держпродспоживслужби в Київській області відповідно до покладених на нього повноважень систематично проводить моніторинг території міста Києва на виявлення регульованих шкідливих організмів. За вегетаційний період в 2022 році були виявлені вогнища амброзії полинолистої на загальній площі 29,633 га.

    Державними інспекторами були складені акти щодо результатів нагляду та моніторингу про встановлення фітосанітарного стану. Засвідчено факт виявлення карантинного організму, а також визначено заходи по знищенню цього шкідливого карантинного організму.

    Головним управлінням Держпродспоживслужби в Київській області було підготовлено розпорядження щодо запровадження карантинного режиму по амброзії полинолистої на території міста Києва та заходи боротьби з нею, яке було надіслано Київській міській адміністрації.

    Ефективними методами  боротьби з амброзією полинолистою є :

    На територіях населених пунктів бажано застосовувати механічний метод боротьби. На землях з високими і дуже високими санітарно-гігієнічними вимогами (землі навколо житлової забудови, громадських будівель, тваринницьких ферм, парки, сквери, стадіони, спортивні майданчики, промислові території і інші) виключено застосування гербіцидів. Тут амброзія знищується шляхом виполювання, ручного видалення або скошування.

    На присадибних ділянках та клумбах найефективніше виривати рослини амброзії полинолистої. Чим менша рослина, тим легше проводити цю процедуру.

    Насіння амброзії полинолистої зберігає схожість в грунті десятки років, тому вищезазначені заходи матимуть результат при їх систематичному виконанні  протягом тривалого періоду.

    Власники (користувачі, балансоутримувачі) об’єктів благоустрою зобов’язані знищувати систематично і своєчасно бур’яни на прилеглих і закріплених територіях підприємств, установ та організацій усіх форм власності, приватних житлових будинків та присадибних ділянок, а також на прилеглій території до їх ділянок.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій