• In English
  • ВЕЛИКИЙ МОДРИНОВИЙ КОРОЇД
    , опубліковано 16 Серпня 2022 року о 14:14

    Великий модриновий короїд (Ips subelongatus Mtsch). Карантинний організм, відсутній в Україні. Великий модриновий короїд здебільшого поширений у модринових лісах Центральної Європи (Австрія, Чехія, Словаччина, Фінляндія, Франція, Німеччина, Італія, Нідерланди, Швейцарія, Велика Британія). Також поширений у Китаї, Кореї, Японії.

    Оселяється на звалених або ослаблених деревах. Значні пошкодження зазвичай спостерігаються в модринових лісах, що раніше були ослаблені живленням сибірського шовкопряда або пошкоджені лісовими пожежами. Ушкоджують усі види дерев роду Модрина. Найчастіше ушкодження зустрічаються на таких деревах як модрина європейська, кедр європейський, рідше сосна звичайна і ялина звичайна. Хоч ці шкідники нападають здебільшого на ослаблені чи зрубані дерева, але у роки спалахів чисельності можуть завдати шкоди й здоровим деревам. Жуки надають перевагу розрідженим, добре освітленим ділянкам лісу.

    Довжина тіла імаго 4,5-6 мм. Тіло циліндричне, коричнево-буре або темно-буре, блискуче, в досить густих довгих жовтувато-сірих блискучих волосках. Літ жуків відбувається із середини травня до червня. Трохи пізніше жуки повторно відкладають яйця, з яких розвивається сестринське покоління. Молоді жуки першого покоління з’являються в першій декаді липня. Друге покоління завершує розвиток у вересні.

    Пошкоджене дерево спочатку жовтіє, потім червоніє і не опадає до пізньої осені. Жуки прокладають довгі ходи в нижній і середній частині стовбура в районі товстої кори. Від шлюбної камери в поздовжньому напрямку відходять один-три маткові ходи довжиною 13-17 см, рідко 25 см, шириною 3,0-3,5 мм. Личинкові ходи близько 5 см завдовжки,  звивисті, часто поплутані, як правило, не зачіпають заболоні. Яйцеві камери вигризають по обидві сторони від маточного ходу. В одному ході їх буває 50 і більше. Самки не відкладають яйця в кожен хід, тому частина яєць гине. Кількість яйцевих камер не завжди співпадає з кількістю личинкових ходів. Характер маткових ходів може відрізнятися в залежності від ступені ослаблення дерева: на життєздатному вони поздовжні, на ослабленому стають поперечним.

    Методами регулювання чисельності короїдів є своєчасне виявлення та утилізація порубкових рештків, ліквідація захаращеності, вивезення заготовленої деревини.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій