• In English
  • ВИШНЕВА ПЛОДОЖЕРКА
    , опубліковано 16 Серпня 2022 року о 14:14

    В новому «Переліку регульованих шкідливих організмів» України від 2007 року значно розширився список карантинних шкідників плодових культур, у тому числі представників лускокрилих (Lepidoptera). Серед них значний інтерес представляє вишнева плодожерка (Cydia packardi Zeller).

    Перший раз вишневу плодожерку як шкідника плодових культур описав Zeller в 1876 р. Її ареалом є Північна Америка (Канада: Британська Колумбія, Нова Шотландія, Онтаріо; США: Вашингтон, Вісконсин, Делавер, Каліфорнія, Колорадо, Мічиган, Меріленд, Орегон, Нью Джерсі, Нью Йорк, Північна Кароліна, Техас).

    Гусениці вишневої плодожерки розповсюджуються з плодовою продукцією (активна стадія) та посадковим матеріалом (зимуюча стадія); імаго можуть переноситися на невеликі відстані вітром. Коло кормових рослин включає культури сімейств розоцвітні –Rosaceae (Cerasus, Crataegus, Malus, Prunus, Pyrus) та брусничні – Vacciniaceae (Vaccinium spp.). В Колорадо (США) пошкодженість плодів різних культур вишневою плодожеркою складає 2–4 %, а в деякі роки – 6–8 %. Втрати урожаю чорниці та журавлини в Канаді перевищують 50 %. Одна гусінь може пошкодити декілька плодів, знищуючи сердцевину ягід, заплітаючи їх павутиною та засмічуючи экскрементами. В молодих пагонах рослин гусінь робить ходи довжиною 25–50 см. Потенційне коло кормових рослин в Україні включає різновиди Prunus, Malus, Vaccinium.

    Імаго вишневої плодожерки – маленький сірувато-коричневий метелик довжиною тіла 4–5 мм та розмахом крил 9–11 мм. Крила самок мають більш інтенсивний колір, посередині крила – широка поперечна полоса шоколадного відтінку. В самців біля основи нижнього крила – коричневі плями. Яйце овальне, розміром 0,55-0,65 мм, спершу непрозоре, кольору вершків. По мірі розвитку эмбріону воно набуває світло-сірого відтінку.Перед народженням гусениці в яйці видно темну головну капсулу. Гусениці молодшого віку довжиною 1,5 мм, білого кольору з чорною головою. Гусениці останнього віку блідо-рожевого кольору з коричневою головою и коричневим анальним щитком до 7,5–9 мм.

    Лялечка – золотисто-коричнева, в коконі, довжиною до 6 мм. Зимує гусінь останнього віку. В кінці травня вона заляльковується. Стадія лялечки при розвитку гусені на вишні продовжується до 29 днів, на яблуні – до 14 днів. Літ імаго починаеться через 2–4 тижні післе опадання пелюсток (середина червня – початок липня) та продовжується 2–3 тижні. Метелики вдень ховаються під листками. Після спарювания самки відкладають яйця на верхівкове листя пагонів, зав’язі, черешки або чашолистики плодів. Інтенсивність відкладання яєць знижується з середини червня , не дивлячись на те, що літ імаго може продовжуватися і в липні. Яйця розвиваються 7–10 днів, при дуже сприятливих умовах – 3–5 днів. Гусінь , що відродилася, вгризається в молоді пагони яблуні (рідко в плоди) або ягоди вишні, чорниці, глоду. Стадія гусені продовжується біля 3 тижнів. З середини липня до середини серпня гусінь перебираєтся в рослинні рештки (обломані гілки, бур»яни), прогризаючи в них ходи. Вхідні отвори закупорюють шовковим павутинням та залишаються там зимувати. Інколи гусінь робить кокон в тріщинах кори або в землі, де й зимує. Вважається, що вишнева плодожерка развиваєтся в одному поколінні. Але, за даними P.Y. Chapmen, S.E. Link, в штаті Нью Йорк при харчуванні на глоді розвиваються дві генерації шкідника, на яблуні – три. Пошкоджені незрілі ягоди чорниці та журавлини передчасно змінюють колір с зеленого на синій. Вхідний отвір виявляється через декілька днів у вигляді маленької плямки коричневого кольору. Ягоди деформовані, з шорсткою поверхнею, заповнені экскрементами и опутані павутинням. Пошкоджені плоді яблуні можуть бути виявлені тільки за наявністю ходів під шкіркою.

    Міри з локалізації вогнищ та контролю чисельності шкідника передбачають застосування комплексу способів захисту. В якості біологічного методу рекомендується використовувати паразитів сімейства Braconidae (Chelonusgrapholithae, Phanerotoma fasciata), Ichneumonidae (Glypta rufiscutellaris, Scambus transgressus), Pteromalidae(Psychophagus omnivorus), Eulosphidae (Euderus cushmani). Але эфективність його незначна. Біологичні активні речовини у вигляді полового феромону Pherecon використовуються для виявлення імаго вишневої плодожерки, визначення щільності популяції та строків проведення хімічних обробок, але не забезпечують зниження ЇЇ чисельності. Обробка інсектицидами – найбільш эфективний спосіб захисту. Обробку необхідно проводити 2 рази: одразу після цвітіння та через 10–14 днів після першої обробки. Агротехнічний метод передбачає збирання пошкоджених плодів, обрізку відмерлих гілок, прибирання рослинних решток та їх знищення, перекопування ґрунту.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій