• In English
  • АМБРОЗІЯ У ПЕРІОД ЦВІТІННЯ ВИКЛИКАЄ АЛЕРГІЮ
    , опубліковано 18 Серпня 2022 року о 15:15

    Щороку в період цвітіння амброзії полинолистої, яке відбувається приблизно з середини липня до настання осінніх заморозків, серед населення спостерігається алергійне захворювання – амброзійний поліноз. На жаль, вогнища цієї небезпечної для здоров’я однорічної ярої рослини спостерігається і в нашій місцевості.

    Зовнішнім виглядом вона схожа на коноплі, а розмірами і формою листків нагадує полин гіркий (звідки й назва – полинолиста). Розрізняють дві формі амброзії: сірувата з червонуватими стеблами і дуже опушеними суцвіттями та зелена, розсіяноопушена. Засмічує практично всі польові культури: зернові, кукурудзу, сою, соняшник, овочеві та інші культури, пасовища, сади і виноградники, а також – ділянки вздовж шляхів та доріг, залізниць. Поширюється насінням, яке розноситься птахами, сильним вітром, дощовою водою, таненням снігу, ґрунтом, транспортуванням засміченних партій зерна, насіння, фуражу та інших матеріалів, транспортом.

    На територіях населених пунктів великої шкоди амброзія завдає здоров’ю людини.

    Квітковий пилок амброзії є шкідливим для тих, хто страждає на алергію. Її викликають білки – антигени, що знаходяться в пилку амброзії, котрий, у свою чергу, потрапляючи у ніс та бронхи людини, викликає сльозотечу, порушує зір, підвищує температуру тіла, спричиняє різке запалення слизових оболонок верхніх дихальних шляхів, що призводить до приступів бронхіальної астми.

    Шкодочинність амброзії полиннолистої на землях сільськогосподарського призначення обумовлена перш за все високою конкурентоздатністю бур’яну відносно культурних рослин в боротьбі за воду та поживні речовини, також вона є дуже плідною рослиною. Одна рослина амброзії здатна дати 30 – 40 тис. насіння. Схожість насіння зберігається 5 – 14 років. Амброзія полинолиста впливає на зниження родючості ґрунтів. Це завдає великих збитків сільському господарству, як через зниження врожаю, так і збільшення витрат на хімічні та агротехнічні заходи.

    Обстеження території на засмічення амброзією полинолистою та іншими регульованими шкідливими організмами проводять фітосанітарні інспектори разом з представниками організацій та органів місцевого самоврядування. У випадку виявлення амброзії сільгоспвиробникам, власникам земельних та присадибних ділянок слід негайно провести заходи по її знищенню. Відповідальними за боротьбу з амброзією є органи місцевого самоврядування, котрі мають передбачати в місцевих бюджетах кошти на проведення боротьби з нею.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій