• In English
  • КИТАЙСЬКИЙ ВУСАЧ
    , опубліковано 23 Серпня 2022 року о 18:18

    Збільшення із року в рік обсягів імпорту продуктів рослинного походження, особливо з країн, мало досліджених у фітосанітарному відношенні, створюють постійну загрозу завезення на територію України нових видів шкідливих організмів. При імпорті особливу увагу необхідно приділяти деревині та дерев’яному пакувальному матеріалу, який надходить з КНР.

    Тому важливим фактором є проведення фітосанітарної експертизи на високому рівні. Одним з таких організмів, який може потрапити до нас, є китайський вусач (Anoplophora chinensis Forst.), (внесений до переліку А-1 та відсутній на території України).

    Китайський вусач (Anoplophora chinensis) вважається найбільшим руйнівним шкідником фруктових та декоративних дерев. Основні його рослини-живителі – яблуня (Malus spp.), тополя (Populus spp.), верба (Salix spp.), клен (Acer spp.), вільха (Alnus spp.), береза (Betula spp.), каштан (Castanea spp.), бук (Fagus spp.), ясен (Fraxsinus spp.), горіх (Juglans spp.), груша (Pyrus spp.), дуб (Quercus spp.), малина (Rubus spp.) та багато інших дерев та чагарників різного віку.

    Anoplophora chinensis може також розповсюджуватися у вигляді яєць, личинок або лялечок у посадковому матеріалі або мініатюрних рослинах (бонсай або пенджинг (карликові сади)), що переміщуються у міжнародній торгівлі.

    Личинки прогризають ходи в стовбурі під корою, а потім занурюються в нижню частину стовбура і коріння, руйнуючи судинну систему рослини – живителя. Через отвори в корі викидається значна кількість деревного борошна (тирси) та деревної маси. Тирса, що накопичуються біля основи атакованого дерева, зазвичай помітна, коли дерево зовні ще не виглядає пошкодженим, але такі ознаки вказують на зараження. Дерева, в результаті живлення личинок, стають сприятливими до впливу хвороб і вітру та зниження врожайності фруктів в садах. Часто такі дерева гинуть.

    Пошкодження молодих дерев є найбільш серйозним. Дорослі жуки їдять молоде листя, гілки та кору дерева.

    При імпорті живців, саджанців та іншого садивного матеріалу або бонсаїв – живителів з країн розповсюдження шкідника необхідно мати підтвердження, що цей матеріал вирощений під контролем в зареєстрованих і вільних від карантинних організмів розсадниках.

    Деревина та дерев’яно пакувальний матеріал, що має китайське походження повинено бути висушеним або знезараженим і відповідати вимогам стандарту № 15 «Вказівки щодо регулювання дерев’яного пакувального матеріалу в міжнародній торгівлі” (ISPM № 15).

    З метою виявлення і моніторингу регульованих шкідливих організмів, проводяться обстеження лісових насаджень та садів за допомогою феромонних пасток. Феромонна пастка – це бар`єрна пастка з диспенсером синтетичного феромону, що приваблює і відловлює комах. Вона є цілком безпечною, для людей та навколишнього середовища і застосовується  для визначення поширення та динаміки чисельності того чи іншого шкідника.  Хімічна принада є синтетичним аналогом природного феромону самок. Синтетичний феромон – надзвичайно летка сполука, яка повністю випаровується з принади за 30-40 днів.

    Такий метод обстеження дозволяє виявляти регульовані шкідливі організми та проводити фітосанітарний моніторинг інших шкідників, а також це екологічний спосіб контролю сільськогосподарських угідь, садів та лісів.

    МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ  Наказом № 290 від 16.05.2022 затвердило  інструкцію з виявлення, локалізації та ліквідації китайського жука-вусача Anoplophora chinensis Forst.

    Дана інструкція описує процедуру офіційної боротьби, з метою локалізації та ліквідації Anoplophora chinensis і включає:

    Виявлення A. Chinensis

    Фітосанітарна експертиза (аналізи) A. Chinensis

    Локалізація та ліквідація A. Chinensis

    Відбір зразків від насаджень рослин-господарів A. Chinensis

    Заходи з ліквідації A. chinensis

    Call Now Button
    Будь в курсі подій