• In English
  • БІЛОЦЕРКІВСЬКИЙ ВІДДІЛ ГОЛОВНОГО УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ В КИЇВСЬКІЙ ОБЛАСТІ ПОВІДОМЛЯЄ, ЩО В БІЛІЙ ЦЕРКВІ 23.08.2022 ЗАРЕЄСТРОВАНО ВИПАДОК ЗАХВОРЮВАННЯ ЛЮДИНИ НА БОТУЛІЗМ
    , опубліковано 23 Серпня 2022 року о 18:18

    Хвора 23.08.2022 ушпиталена до Білоцерківської міської лікарні  №3 у стані середньої тяжкості з  наявністю типових симптомів: слабкість, нудота, двоїння в очах, осиплість голосу, порушення ходи. Нещастя трапилось після вживання в’яленої  риби домашнього виробництва, якою «пригостили» знайомі з Чернігівщини.  Своєчасне введення протибутулінічної сироватки після  звернення до  фахових медиків дає надію на одужання нашої постраждалої.

    Але   в Білоцерківському районі  від початку року це вже не перший випадок.

    Треба пам’ятати:

    Ботулізм – токсико-інфекційне захворювання, яке виникає при вживанні продуктів, заражених мікробом групи клостридій.  Це небезпечне і в багатьох випадках смертельне захворювання.

    Найчастіше першим проявом ботулізму є двоїння або туман в очах, невиразність мови, може бути важко ковтати. Симптомами хвороби є сухість у роті, м’язова слабкість, загальна інтоксикація, блювота. Може значно підвищитись температура, боліти живіт. За відсутності лікування, смерть, зазвичай, настає від дихальної недостатності. У дітей симптоми ботулізму можуть проявлятися у вигляді апатії, відмови від їжі, тривалого плачу та м’язової слабкості.

    Спори клостридій є у ґрунті, рибі, м’ясі, овочевій консервації. Цей мікроб розвивається там, де є анаеробні умови, тобто відсутній кисень. При цьому виділяється ботулінічний токсин. Чому спори клостридій бувають у в’яленій рибі? Тому що, коли риба непатрана, а її висушили, зав’ялили і закоптили, то там якраз створюються анаеробні умови. Харчі, забруднені цим мікробом і недостатньо оброблені, стають причиною захворювання на ботулізм”.

    Щоб не захворіти на ботулізм, треба уникати вживання в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби, м’ясних та грибних консервів домашнього виробництва. 

    Ботулотоксин у 370 тисяч разів сильніший за отруту гримучої змії. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно термічно оброблені, чи перевозились неналежним чином. Навіть ті консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими. Наявність токсину ботулізму не можна визначити за кольором та смаком”.

    При найменшій підозрі на ботулізм, потрібно звертатися до лікаря.

     

    Білоцерківський відділ Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області

     

    Call Now Button
    Будь в курсі подій