Перейти до основної сторінки
Хвора 23.08.2022 ушпиталена до Білоцерківської міської лікарні №3 у стані середньої тяжкості з наявністю типових симптомів: слабкість, нудота, двоїння в очах, осиплість голосу, порушення ходи. Нещастя трапилось після вживання в’яленої риби домашнього виробництва, якою «пригостили» знайомі з Чернігівщини. Своєчасне введення протибутулінічної сироватки після звернення до фахових медиків дає надію на одужання нашої постраждалої.
Але в Білоцерківському районі від початку року це вже не перший випадок.
Треба пам’ятати:
Ботулізм – токсико-інфекційне захворювання, яке виникає при вживанні продуктів, заражених мікробом групи клостридій. Це небезпечне і в багатьох випадках смертельне захворювання.
Найчастіше першим проявом ботулізму є двоїння або туман в очах, невиразність мови, може бути важко ковтати. Симптомами хвороби є сухість у роті, м’язова слабкість, загальна інтоксикація, блювота. Може значно підвищитись температура, боліти живіт. За відсутності лікування, смерть, зазвичай, настає від дихальної недостатності. У дітей симптоми ботулізму можуть проявлятися у вигляді апатії, відмови від їжі, тривалого плачу та м’язової слабкості.
Спори клостридій є у ґрунті, рибі, м’ясі, овочевій консервації. Цей мікроб розвивається там, де є анаеробні умови, тобто відсутній кисень. При цьому виділяється ботулінічний токсин. Чому спори клостридій бувають у в’яленій рибі? Тому що, коли риба непатрана, а її висушили, зав’ялили і закоптили, то там якраз створюються анаеробні умови. Харчі, забруднені цим мікробом і недостатньо оброблені, стають причиною захворювання на ботулізм”.
Щоб не захворіти на ботулізм, треба уникати вживання в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби, м’ясних та грибних консервів домашнього виробництва.
Ботулотоксин у 370 тисяч разів сильніший за отруту гримучої змії. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно термічно оброблені, чи перевозились неналежним чином. Навіть ті консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими. Наявність токсину ботулізму не можна визначити за кольором та смаком”.
При найменшій підозрі на ботулізм, потрібно звертатися до лікаря.
Білоцерківський відділ Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області
Попередня
Наступна