• In English
  • ОБЕРЕЖНО!!! БОРЩІВНИК СОСНОВСЬКОГО
    , опубліковано 02 Вересня 2022 року о 19:19

    Борщівник Сосновського (Heracleum  sosnowskyi  Manden.) або ще як його називають («ведмежа лапа», «помста Сталіна», «окупант») – багаторічна рослина родини зонтичних із 2-5-річним циклом розвитку. Оскільки довжина листків борщівника часто сягає 2 м, з’явилася в нього ще одна народна назва «гераклова трава». Квітка борщівника нагадує складний зонтик білого кольору, має великі перисті листки та порожнинне стебло, що часто привертає увагу дітей.

    Дана рослина не є карантинним організмом для України. 

    Росте борщiвник обабiч рiчок, дорiг, лiсiв та полiв, поступово перебираючись i на поля та дачнi дiлянки. Рослина не має природних ворогів, тому напрочуд швидко освоює вільні території.

    Небезпечна вся рослина, але найбільше стебла, що вміщують велику кількість соку. Прозорий водянистий сік рослини багатий на речовини з групи фуранокумаринів. Після контакту з рослиною, особливо в сонячні дні, на шкірі може з’явитися сильний хімічний опік – 1- 3 ступеню (фітодерматит), що є дуже небезпечно для дітей, у яких ніжна шкіра. Це може бути почервоніння, набряклість шкіри, пухирі, глибокі виразки, а також відчуття печіння та свербіж. Відразу дію соку відчути не можна, не подразнює шкіру, а тільки під впливом світла починає активізуватися. Виразки загоюються до 3 місяців, на місці опіків залишаються темні плями, нерідко у формі листа, які зберігаються 2-4 роки.

    Не торкайтесь до оманливо м’якого листя борщівника Сосновського оголеними руками!

    У разі контакту з рослиною, терміново змити сік холодною проточною водою, також мильною холодною водою (якщо це зробити швидко, опіків може не бути). Потім обробити спиртовмісним засобом/серветками, щоб знежирити шкіру. Застосовувати холодні компреси для охолодження уражених ділянок. Не можна застосовувати олійні засоби. Одяг потрібно обережно зняти та добре випрати. У разі потрапляння на слизові, в очі, негайно зверніться за медичною допомогою, промийте ретельно холодною водою, одягніть сонцезахисні окуляри. Дуже важливо, щоб на уражені ділянки не потрапляло світло (сонячне, штучне УФ), як мінімум 48 годин. Доцільно прийняти антигістамінні засоби та нанести на уражену ділянку засіб від опіків.  При будь якому ступені ураження, зверніться за консультацією до лікаря, з метою попередження приєднання інфекції.

    Окрім того, необхідно постійно вживати заходи для запобігання поширенню борщівника: знищення проростків, систематичне скошування, зрізування товстих коренів на глибині 10-15 сантиметрів, обрізка квіток в період бутонізації і початку цвітіння рослин, обробка гербіцидами суцільної дії, а саме – препаратами гліфосатної групи.

    Якщо ж упущено момент і рослини зацвіли, то скошену масу обов’язково треба спалювати, бо насіння дозріває навіть тоді, коли рослина, що зацвіла, скошена. А одна така рослина дає 15-20 тисяч летючих насінин. Причому насіння може прорости в ґрунті навіть через 10-12 років.

    Дані заходи виконувати дотримуючись техніки безпеки та застосовувати захисний (водонепроникний ) одяг та засоби індивідуального захисту.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій