• In English
  • ПЕРОНОСПОРОЗ ОГІРКІВ
    , опубліковано 02 Вересня 2022 року о 20:20

    Огірок – теплолюбна культура, мінімальна температура для його росту становить 12-15оС, оптимальна 24-28 оС. Його можна садити як у відкритий ґрунт, так і в теплиці, сіяти безпосередньо насінням або культивувати розсадним методом. Однією з причин недобору врожаю є хвороби огірків, які бувають грибкового, бактеріального, вірусного, а також неінфекційного походження.

    Несправжня борошниста роса (пероноспороз) – дуже поширене грибкове захворювання на огірках. Збудник хвороби – гриб Peronospora brassicae Gaum. Зимує гриб на рослинних рештках і в насінні до 6 років. Пероноспороз проявляється зазвичай у період масового цвітіння і плодоутворення. Хвороба уражує ростові точки і молоді листки, які бліднуть, скручуються, стають зморшкуватими, крихкими. З’являються хлоротичні світло-жовті великі плями, потім вони буріють, листки покриваються (в основному з нижньої сторони) сіро-чорним нальотом. Плями збільшуються, зливаються і лист засихає. Нерідко спостерігається деформація пластинки листка.

    Плоди на хворих рослинах формуються повільно і врожай різко знижується. Рослини зазвичай гинуть, хоча можливе відновлення вегетації за умови зміни мікроклімату, яка несприятлива для патогена. Як правило, нестійкі рослини гинуть протягом 2-х тижнів після появи перших симптомів захворювання.

    З’явитися це захворювання може як на молодих (з 3-4 листки) рослинах, так і під час плодоношення. Хвороба за сприятливих умов здатна за 3-4 дні повністю знищити рослини як в закритому, так і у відкритому грунті.

    Сприятливою для розвитку пероноспорозу є висока вологість повітря, помірна температура – 18-20 оС вдень і прохолодна 12-14 оС вночі, часті холодні роси, тумани, дощі, полив рослин холодною водою, щільна згущеність рослин на рядках (погане провітрювання теплиці).

    Вирощування огірків на вертикальній шпалері має ряд переваг:

    – економія площі;

    – через гарну провітрюваність посівів спостерігається менший розвиток хвороб, зокрема пероноспорозу;

    – рослини під час збирання менше травмуються;

    – подовжується період плодоутворення і відповідно зростає продуктивність;

    – полегшується процес збирання плодів

     

    Заходи боротьби від несправжньої борошнистої роси (пероноспорозу)

    В період вегетації рослин необхідно систематично знищувати небажану рослинність (бур’яни), щоб уникнути в посівах культури підвищену вологість.

    На рослинних залишках спори пероноспорозу можуть зберігатися протягом декількох років, тому рекомендується ретельне видалення та знищення післязбиральних решток.

    Обов’язковим є дотримання густоти посадок – широкорядний спосіб сівби. Вирощування сортів огірків, стійких до хвороби.

    Полив проводять під корінь або системою краплинного зрошення, для запобігання попадання крапель води на листки.

    В зв’язку з частим збором врожаю (кожні 2-5 днів) захисні обробки пестицидами слід проводити з чітким дотриманням строків щодо очікування після останньої обробки.

    Перш за все, необіхідно стежити за погодою і перше обприскування бажано провести до появи хвороби – профілактично.

    Обробляють огірки від хвороби фунгіцидами: Альєтт 80 WP, з.п., Інфініто 61 SC, 687,5 к.с.; Квадріс 250 SC, к.с., Метаксил, з.п.; Ридоміл Голд МЦ 68 WG в.г. та ін. препаратами, згідно «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».

     

    ПРИ РОБОТІ З ПЕСТИЦИДАМИ НЕОБХІДНО ДОТРИМУВАТИСЬ РЕГЛАМЕНТІВ ЗАСТОСУВАННЯ ЗАСОБІВ ЗАХИСТУ РОСЛИН, ПРАВИЛ ТЕХНІКИ БЕЗПЕКИ ТА ДЕРЖАВНИХ САНІТАРНИХ ПРАВИЛ ДCАНПІН 8.8.1.2.001-98 «ТРАНСПОРТУВАННЯ, ЗБЕРІГАННЯ ТА ЗАСТОСУВАННЯ ПЕСТИЦИДІВ У НАРОДНОМУ ГОСПОДАРСТВІ»

    Call Now Button
    Будь в курсі подій