• In English
  • ШКІДЛИВИЙ ОРГАНІЗМ РИЗОМАНІЯ ЦУКРОВИХ БУРЯКІВ BEET NECROTIC YELLOW VEIN FUROVIRUS
    , опубліковано 09 Вересня 2022 року о 13:13

    Ризоманія вважається одним із найбільш шкодочиних хвороб цукрових буряків у всьому світі. В уражених коренеплодів знижується маса у 10-15 разів, по зрівнянню зі здоровими, зменшується цукристість і вихід цукру, погіршуються технологічні якості сировини.

    Вірус який викликає ризоманію має швидке розповсюдження, за 60 років після його відкриття в Італії, поширився в багатьох країнах Європи Австрії, Бельгії, Болгарії, Угорщини, Англії, Греції, Голландія, Данія, Польща, Румунія, Словаччина, Словенія та ін,  а також була виявлена в інших районах-виробниках цукрових буряків, включаючи США, Казахстан, Киргизстан, Китай та Японію.

    Термін “ризоманія” з грецької означає «кореневе божевілля», який був обраний в 1966 році через один із найхарактерніших симптомів хвороби: розростання бічних корінців – ризоїдів, утворення ними “мички” чи “бороди”.

    Симптоми ураження під час загального огляду посівів буряків (цукрових, кормових, столових) фіксуються ділянки (вогнища) з пожовтілим листям. При детальному огляді видно, що листя хворих рослин прозоре – від блідо – салатно – зеленого до лимонно -жовтого кольору, центральні листки мають подовжені черешки та звужені листкові пластинки. Втрачається тургор листя навіть за умов достатнього забезпечення вологою, рослини пониклі й сильно відстають у рості. У прохолодну погоду симптоми можуть бути відсутні. Більш сильно хвороба виявляється при поєднанні високої температури і перезволоження ґрунту

    Ризоманія спричиняється вірусом некротичного пожовтіння жилок буряка, переносником якого є гриб Polymyxa betae. Патоген має високу життєздатність, яка зберігається протягом багатьох років.

    Захворювання поширюється через повитицю, інфікований ґрунт на будь-якому матеріалі, з водою, рослинними рештками, інвентарем, при транспортуванні коренеплодів.

    Одним з найбільших досягнень в селекції цукрових буряків є створення гібридів, стійких до ризоманії.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій