• In English
  • СХІДНА ПЛОДОВА МУХА BACTROCERA DORSALIS – НЕБЕЗПЕЧНИЙ КАРАНТИННЙ ШКІДНИК ВІДСУТНІЙ НА ТЕРИТОРІЇ УКРАЇНИ
    , опубліковано 21 Вересня 2022 року о 12:12

    Східна плодова муха Bactrocera dorsalis  – небезпечний карантиннй шкідник, який відсутній на території України, має карантинне значення для ЄОКЗР (Європейської організації з карантину та захисту рослин). Шкідник родом з Азії, в даний час зустрічається в 65 країнах, включаючи частини Америки та Океанії, а також більшу частину континентальної Африки.

    Зростання міжнародної торгівлі, зміни клімату є ризиками його появи у новій області (країні). Східна плодова муха Bactrocera dorsalis  швидко розповсюджується, оскільки має високий репродуктивний потенціал, короткий життєвий цикл (до 10 поколінь потомства на рік залежно від температури), здатність до швидкого розселення та широке коло господарів (понад 300 різних видів рослин). Основними рослинами-господарями є манго , апельсини та інші цитрусові, може пошкоджувати персик, абрикос, сливу, яблуко, грушу, а також помідори, перець та інші види плодоносних рослин.

    Дорослі мухи мають розмір близько 5 мм, чорно-коричневого кольору з жовтою задньою міткою і суцільною темною смугою на передньому краї крила. Самки відкладають яйця під шкіркою плодів, які дозрівають. З яєць (опаришів кремового кольору довжиною до 10 мм) вилуплюються личинки – поїдають плід та розвиваються в ньому.  Уражені плоди стають м’якими, продавлюються, з місць проколів витікає сік. У місця уражень часто потрапляють збудники грибкових, бактеріальних чи вірусних захворювань, що тільки прискорює псування плода.

     

    Застосування фітосанітарних процедур до імпортних вантажів плодово-ягідних, овочевих культур та їх плодів є найефективнішим методом боротьби зі шкідником задля ​​попередження його появи та поширення на території нашої країни.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій