• In English
  • ОСНОВНІ ВИМОГИ ЩОДО БЕЗПЕЧНОГО ЗАСТОСУВАННЯ ПЕСТИЦИДІВ
    , опубліковано 29 Вересня 2022 року о 15:15

    До всіх видів робіт, пов’язаних із застосуванням пестицидів, робітники повинні допускатися по наряду при наявності допуску (посвідчення) на право роботи з пестицидами і агрохімікатами та медичної книжки.

    Асортимент, засоби, сфера застосування пестицидів, норми, кратність обробок повинні відповідати «Переліку пестицидів і агрохімікатів дозволених до використання в Україні» і Доповненнями до нього.

    Тривалість роботи з пестицидами І і ІІ класу небезпеки не повинна перевищувати 4 год. з іншими – 6 год. на добу (з доробкою іншої частини робочого дня на операціях не пов’язаних із застосуванням пестицидів).

    До роботи з пестицидами не допускаються особи, що не досягли 18 років, вагітні і жінки, що годують. Під час роботи з засобами захисту рослин забороняється курити, вживати алкоголь та їжу.

    Завчасно, але не менше ніж за дві доби до початку проведення кожної хімічної обробки, адміністрація господарств сповіщає населення, власників суміжних сільськогосподарських угідь та об’єктів про місця, строки і методи застосування пестицидів. У період проведення робіт у радіусі 200 м від меж ділянок, що обробляться повинні бути встановлені попереджувальні написи.

    Зберігати засоби захисту рослин потрібно у паспортизованих складах, окремо від мінеральних добрив, продуктів харчування, фуражу, питної води і різних предметів та матеріалів господарського призначення Не допускати можливості доступу до пестицидів дітей.

    Всі роботи з пестицидами слід проводити в ранні ранкові (до 10) і вечірні години (18-22) при мінімальних висхідних повітряних потоках. Як виняток, допускається проведення обробок у денні години у похмурі і прохолодні дні з температурою навколишнього повітря нижче  +10 С.

    У зоні роботи з пестицидами необхідно обладнати місця для відпочинку і приймання їжі, які забезпечуються бачками з питною водою, рукомийником і медичною аптечкою. Це місце повинно розташовуватися не ближче 200 метрів від межі застосування пестицидів.

    Забороняється допуск сторонніх осіб до місць застосування пестицидів. Приготування розчинів пестицидів і заправка апаратури для їх застосування повинні здійснюватися на стаціонарних розчинних вузлах або пунктах із використанням засобів механізації виробничих процесів. Категорично забороняється приготування розчинів пестицидів безпосередньо у полі без засобів механізації.

    Обприскування вентиляторними і штанговими обприскувачами допускається при швидкості вітру до 3 м/с (дрібнокрапельне) і 4 м/с (крупнокрапельне). Застосування гербіцидів із поливною водою шляхом дощування (гербігація) допускається при швидкості вітру до 4 м/с.      Відповідальність за дотримання метеорологічних умов несе керівник робіт, який забезпечує використання об’єктивних методів вимірювання температури і швидкості руху повітря. При застосуванні пестицидів розташування працюючих відносно машин і апаратів повинно здійснюватись з урахуванням напрямку вітру з тим, щоб виключити попадання пестицидів у зону дихання працюючих.

    Зона санітарного розриву від населених пунктів, тваринницьких комплексів, місць проведення ручних робіт по догляду за сільгоспкультурами, водойм і місць відпочинку при вентиляторному обприскуванні повинна бути не менше 500 м, при штанговому і гербігації дощуванням – 300 м. При застосуванні аерозольних генераторів регульованої дисперсності санітарно-захисні зони повинні відповідати вимогам, зазначеним в інструкції для даного виду апаратури; обробка посівів у цих зонах допускається при напрямку вітру від населених пунктів і інших об’єктів, що підлягають санітарному захисту.

    Внесення пестицидів у ґрунт (гранули, розчини, порошки, зріджені гази) дозволяється тільки за допомогою спеціальної апаратури (фумігатори, аплікатори та ін.). Забороняється для внесення гранульованих пестицидів у ґрунт застосування туковисівних пристроїв.

    Всі роботи з пестицидами і протруєним насіннєвим матеріалом обов’язково реєструються в спеціальних журналах.

    Рекомендуємо купувати засоби захисту рослин в офіційних дистриб’юторів, спеціалізованих магазинах у відомих фірмах, котрі добре себе зарекомендували на ринку. Упаковка повинна бути заводською, звертайте увагу на наявність захисних елементів таких як голограми, захисні плівки, номер партії, інформація на етикетці має бути надрукована українською мовою, тощо.

    Особи, що контактують із пестицидами зобов’язані користуватися засобами індивідуального захисту, спецодягом, гумовим взуттям, рукавицями, респіраторами, захисними окулярами.

    Після проведення робіт необхідно ретельно вимити з милом руки, інші відкриті ділянки тіла та змінити одяг. У разі підозри на отруєння відразу зверніться до лікаря.

    Використання пестицидів в окремих галузях народного господарства, у колективних та індивідуальних садах і городах, в закладах  охорони здоров’я та побуті, а також продаж їх населенню повинно здійснюватись тільки у відповідності з державними санітарними правилами ДСП 8.8.1.2.001-98  «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві».

    Порушення Законів України «Про захист рослин», «Про пестициди і агрохімікати» тягне за собою цивільну, дисциплінарну, адміністративну або кримінальну відповідальність.

    Головне управління Держпродспоживслужби в Київській області попереджає, що при неправильному застосуванні пестицидів можна завдати значної шкоди не тільки навколишньому природному середовищу, а й здоров’ю людини. При роботі з засобами захисту рослин необхідно неухильно дотримуватись правил безпеки.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій