• In English
  • ОБЕРЕЖНО!!! ОТРУЙНІ ГРИБИ!
    , опубліковано 13 Жовтня 2022 року о 16:16

    В жовтні 2022 року у с. Озерна Маловільшанської сільської територіальної громади Білоцерківського району зареєстровано випадок отруєння дикорослими грибами з 2-ма потерпілими (сімейний осередок – 2 дорослих). Гриби  (невідомих видів) збирали на території лісопосадки поблизу села Озерна. Обоє постраждалих після вживання страви з тушкованими грибами без попереднього відварювання із симптомами гострого отруєння звернулися за медичною допомогою до ФКЗ КОР КОЦЕМД МК  «Білоцерківська станція екстреної медичної допомоги» та були доставлені в приймальне відділення КНП БМР “Білоцерківська міська лікарня №1”, де були госпіталізовані з діагнозом “Гостре отруєння дикорослими грибами гастроентеротропної дії», стан середньої важкості.

    Чим небезпечні гриби та чому наслідки отруєння такі важкі

    Перший і головний ворог – важкі метали, радіоактивні частинки з ґрунту, води та повітря, які накопичують у собі гриби. Саме тому збирати їх поблизу дороги не варто.

    Другий ворог – ВИ. Навіть досвідчений грибник може помилитись, особливо коли йдеться про збір молодих грибів, які легко сплутати з отруйними. До того ж лікарі зазначають, що гриби заборонено споживати дітям та не рекомендовано – вагітним жінкам. Винятком можуть стати промислові продукти.

    Якщо серед їстівних грибів у ваш кошик пробрався один отруйний, страва з ним автоматично стане небезпечною для вживання. Адже термічна обробка не здатна вивести токсичні речовини з грибів. Нагадаємо, що смертельна доза блідої поганки всього 30 – 40 грамів.

    Отруйними можуть бути і їстівні гриби, якщо вони перезріли чи накопичили багато важких металів.

    Коли варто негайно звернутись до лікаря: симптоми отруєння грибами

    Симптоми можуть відрізнятись в залежності від видів грибів, які ви споживали. Ознаки отруєння можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом кількох днів. Якщо узагальнити, то варто бити на сполох, коли з’являються наступні симптоми:

    • блювота;

    • різкий біль у животі;

    • діарея;

    • запаморочення;

    • підвищення температури тіла;

    • зниження пульсу;

    • задуха;

    • судоми;

    • відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);

    • марення, поява галюцинацій.

     

    Що робити при отруєнні грибами

    У разі появи будь-яких ознак отруєння негайно телефонуйте “103”, промийте шлунок простою водою та продовжуйте багато пити: це може бути звичайна чи підсолена вода або ж прохолодний чай. Рідини допоможуть відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини. Також прийміть сорбенти та дотримуйтеся постільного режиму.

     

    Як вберегти себе: корисна профілактика

    Обирайте промислові гриби, які вирощені штучно під контролем спеціалістів та продаються в торговельних мережах.

    Якщо все ж відправились у ліс, кладіть у кошик лише добре знайомі вам гриби: занадто молоді чи старі гриби краще залишити в землі, адже їх легко переплутати з отруйними.

    У посушливу погоду краще відкласти грибне полювання: в цей час гриб пересихає, віддає всю воду та збільшує концентрацію токсинів.

    Коли гриби вже на столі, пам’ятайте: сирі не куштуйте, вдома ще раз ретельно перевірте, всі сумнівні – викиньте. А готувати грибну страву краще протягом першої доби після збирання.

    Пам’ятка для тих, хто готує: варіть гриби не менше трьох разів по 30 хвилин, щоразу у свіжій підсоленій воді. Термін придатності страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше ніж 1 добу.

     

     

    Білоцерківський відділ Головного

    управління Держпродспоживслужби

    в Київській області

    Call Now Button
    Будь в курсі подій