• In English
  • НА КИЇВЩИНІ ЗАРЕЄСТРОВАНО СИБІРКУ ДРІБНОЇ РОГАТОЇ ХУДОБИ
    , опубліковано 17 Жовтня 2022 року о 16:16

    Головне управління Держпродспоживслужби в Київській області повідомляє, що в одному з господарств Київської області із патологічного матеріалу від ДРХ (коза) при бактеріологічних дослідженнях виділено збудник сибірки (Bacillus anthracis).

    Рішенням Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії від 11.10.2022 запроваджено карантин щодо сибірки тварин, визначено загрозливу зону та затверджений відповідний План заходів щодо локалізації та ліквідації вогнища сибірки.

    Наразі, Головним управлінням Держпродспоживслужби в Київській області вживаються заходи відповідно до вимог Інструкції про заходи профілактики та боротьби з сибіркою тварин та Плану заходів.

    Ситуація знаходиться під контролем Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області.

    Сибірка – гостре небезпечне інфекційне захворювання всіх видів сільськогосподарських, домашніх і диких тварин, а також людей.

    Основним джерелом сибірки є хворі тварини, які виділяють збудника в зовнішнє середовище з сечею, фекаліями, молоком та іншими виділеннями ще до того, як з’являються характерні клінічні ознаки: підвищена температура тіла, тимпанія, коліки, метеоризм, карбункули, інфаркти.

    Особливою небезпекою збудника сибірки є те, що потрапивши в ґрунт, за сприятливих умов (температура зовнішнього середовища не нижче 12℃) він утворює спору. У споровій формі збудник може перебувати в ґрунті необмежений час, лишаючись життєдіяльним і зберігаючи патогенність. Ґрунт, заражений бацилами сибірки, тривалий час (70 і більше років) залишається збудником інфекції для сприйнятливих тварин або людини.

    Суб’єктам господарювання всіх форм власності рекомендуємо враховувати у своїй роботі факт оголошення карантину щодо сибірки в Київській області.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій