• In English
  • УВАГА! МИШОВИДНІ ГРИЗУНИ.
    , опубліковано 17 Жовтня 2022 року о 16:16

    Осіння пора – час завершення аграрного року. Врожай зібрано, засіяно озимину, настає час підготовки до наступного сезону.  Саме в  осінній період наполегливо нагадують про себе одні із найдавніших шкідників – гризуни. Вони здатні завдати величезних збитків сільськогосподарському виробництву  як в польових умовах, так і на складах, зерносховищах та елеваторах.

    Погодні  умови  сприятливі для розвитку та розмноження мишоподібних гризунів у посівах озимих зернових культур, озимого ріпаку, багаторічних трав, садах, неорних землях, пасовищах, лісосмугах.

    Характерною біологічною особливістю цих мишовидних гризунів є живлення їх рослинним кормом та висока плодючість. За сприятливих умов вони можуть розмножуватися у великій кількості на значній території й знижувати врожайність озимих зернових, озимого ріпаку  та багаторічних трав від 30 до 70%.

    На території Київщини найбільш шкідливими представниками ряду мишоподібних гризунів є представники сімейства Хом’якових: полівка звичайна і полівка суспільна, а також сімейства Мишині: миша польова і миша хатня.

    Розмноження мишей та полівок може обмежуватися природними чинниками. Так, ранні морози за відсутності снігового покриву, ожеледиці й утворення крижаної кірки на полях, різкі зимові відлиги з таненням снігу спричинюють загибель цих гризунів. Зниженню їх кількості сприяють також посушливі умови весни й літа. Певну роль у цьому відіграють також хижі та всеїдні птахи й ссавці. Та попри все це, щільність та шкодочинність мишей і полівок на сільськогосподарських угіддях залишаються досить високими, і тому треба завжди планувати проведення захисних заходів

    У зниженні чисельності мишоподібних гризунів, важливу роль відіграє система запобіжних заходів. Серед них найважливішими є агротехнічні: збирання без втрат врожаю, вчасна і якісна зяблева оранка, які позбавляють гризунів корму та надійного сховища.

    Вирішальним в попередженні поширення і шкодочинності мишоподібних гризунів є вчасне і в короткий термін ( до утворення снігового покриву) проведення винищувальних заходів.

    Для боротьби з гризунами застосовують за наявності 3 – 5 жилих колоній на гектар дозволені в Україні біологічні препарати та родентициди відповідно до «Переліку пестицидів…».

    Приготування і розкладання принад в боротьбі з мишовидними гризунами повинно відбуватися з дотриманням санітарно-гігієнічних вимог  щодо роботи з даними препаратами.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій