• In English
  • ЯК ОТРИМАТИ ПРАВА НА ТРАКТОР?
    , опубліковано 02 Листопада 2022 року о 19:19

    Потреба сільського господарства в кваліфікованих трактористах постійно зростає. І не дивно, адже Україна — аграрна держава, тому тенденція росту попиту є цілком обґрунтованою.

     

    Не секрет, що для отримання посвідчення тракториста-машиніста потрібно пройти спеціалізовані навчання професійної підготовки. Кваліфікацію тракториста можна отримати в професійно-технічному освітньому закладі. Є і другий варіант — вивчитися на спеціалізованих курсах за програмами підготовки тракториста-машиніста сільськогосподарського виробництва в закладах освіти. Цей варіант можливий у разі наявності повної загальної середньої освіти. Обидва варіанти передбачають практичні навчання, у ході яких здобувач професії може не лише отримати знання про конструкцію та принцип роботи трактора, але й навички для роботи на ньому та обслуговування.

     

    Як правило, навчання проходить в регіональних установах відповідно до місця проживання здобувача прав. Так, якщо ви, наприклад, мешкаєте в Київській області, бажано вибирати серед найближчих закладів. Тим не менш, деякі навчальні установи роблять виключення, але про це необхідно уточнити до подання документів.

     

    При поданні документів до тієї чи іншої установи, важливо перевірити чи має ця установа ліцензію на видачу свідоцтв про проходження курсу (диплома кваліфікованого робітника / свідоцтва про присвоєння (підвищення) робітничої кваліфікації). Це важливо, насамперед, тому що свідоцтво є підставою для допуску до іспитів, успішна здача яких увінчається видачею прав територіальним органом Держпродспоживслужби.

     

    Залежно від особливостей технічних параметрів та потужності двигуна спецтехніки, всього існує 15 категорій прав на керування:

     

    А1 — тракторами з потужністю двигуна до 100 к.с.;

    А2 — тракторами з потужністю двигуна понад 100 к.с;

    B1 — самохідними зерно- і кукурудзозбиральними машинами;

    B2 — самохідними кормозбиральними машинами;

    B3 — самохідними машинами для збирання коренеплодів, картоплі, овочів, фруктів і ягід;

    C — самохідними дорожньо-будівельними машинами;

    D1 — екскаваторами з об’ємом ковша до 4 м³;

    D2 — екскаваторами з об’ємом ковша понад 4 м³;

    E1 — навантажувачами з потужністю двигуна до 200 к.с.;

    E2 — навантажувачами з потужністю двигуна понад 200 к.с.;

    F1 — автогрейдерами масою до 18 т;

    F2 — автогрейдерами масою понад 18 т;

    G1 — бульдозерами з потужністю двигуна до 100 к.с;

    G2 — бульдозерами з потужністю двигуна понад 100 к.с.;

    H — іншими самохідними машинами, які підлягають реєстрації в територіальному органі Держпродспоживслужби.

     

    Спершу відбувається навчання на категорію А1.

     

    Які іспити скласти для отримання прав на тракториста?

    Як тільки ви отримали свідоцтво про проходження навчання, ви допущені до складання іспитів в территориальних органах Держпродспоживслужби.

    Іспит складається з двох частин: теоретична, яка відбувається тестово на комп’ютері або письмово, та практична. Теоретична частина передбачає питання зі знань правил дорожнього руху та правил технічної експлуатації машин. До практичної частини здобувач допускається лише після здачі теорії. Практична частина іспиту дозволяє оцінити здатність здобувача керувати трактором в умовах навчального полігону та в реальних умовах на об’єкті.

    Тривалість теоретичного іспиту, як правило, не перевищує однієї академічної години. Щоб скласти його успішно, потрібно у відведений час відповісти на всі екзаменаційні питання. При цьому можна допустити:

    не більше трьох невірних відповідей з правил дорожнього руху;

    не більше однієї невірної відповіді з правил технічної експлуатації.

    У цьому разі ви отримуєте позитивну оцінку «склав». В іншому — перездача, яка дозволяється тричі не менш, ніж через тиждень. У разі, якщо скласти іспит навіть з третього разу не вдалося, впадати у розпач не варто. Однак, до наступного іспиту вас допустять лише після повторного проходження професійної підготовки.

    З позитивною оцінкою «склав» ви допущені до складання практичного іспиту.

     

    Для відкриття нової категорії потрібно пред’явити диплом кваліфікованого робітника або свідоцтво про присвоєння (підвищення) кваліфікації.

    Відповідні зміни передбачені постановою Кабінету міністрів України №19 від 16 січня 2019 р.

    Список документів для отримання посвідчення тракториста

    Обов’язковий список документів для отримання посвідчення тракториста-машиніста включає:

    заяву;

    копію паспорта;

    фотокартку 3х4, що відповідає віку особи на момент отримання нею посвідчення;

    медичну довідку 086;

    свідоцтво (диплом) про проходження навчання;

    квитанція про оплату за посвідчення тракториста-машиніста.

    Порядок видачі посвідчення тракториста-машиніста регулюється відповідним Положенням, затвердженим постановою № 217 від 2 квітня 1994 р.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій