• In English
  • ОБЕРЕЖНО БОТУЛІЗМ!
    , опубліковано 10 Листопада 2022 року о 09:09

    В Київській області зафіксовано випадок отруєння з підозрою на ботулізм внаслідок вживання риби солоної (в’яленої) домашнього виготовлення.

    Звертаємо увагу громадян, що ботулізм — це небезпечна харчова токсикоінфекція, зумовлена споживанням продуктів,                      які містять ботулотоксини                          в харчових продуктах.  Отруєння може виникати внаслідок вживання:

    • солоної, в’яленої та копченої риби (особливо, якщо не випотрошена внутрішня частина риби) якщо порушені умови виготовлення                               та зберігання);

    • вживання м’ясних, грибних, овочевих консервів, копчених м’ясопродуктів,        що приготовлені в домашніх умовах та придбані у місцях стихійної торгівлі;

    • вживання консервів у здутих «бомбажних» банках та з наявністю плісняви.

     

    В жодному разі небезпечно вживати такі харчові продукти!

     

    Сприйнятливість людини до цієї хвороби висока. Інкубаційний період захворювання триває від кількох годин до доби (рідше – до 2-3 днів). Його тривалість залежить від кількості ботулотоксину, що потрапив в організм хворого. Як правило захворювання починається раптово. У людини порушується зір, виникає м’язова слабкість і з’являється сухість у роті, турбує «туман», роздвоєння предметів, «сітка» перед очима, далекозорість, відчувається наявність чужорідного тіла в глотці, першіння в горлі, погіршується ковтання їжі, що може призвести до летальних наслідків.

    У випадку виявлення перших ознак захворювання негайно звертайтесь                    до найближчої лікувальної установи за медичною допомогою.

    Самолікування у випадку ботулізму вкрай небезпечне!

     

    Профілактика ботулізму базується на чіткому дотриманні правил обробки харчових продуктів, приготування (консервування), грибних, м’ясних, рибних консервованих продуктів, копчених м’ясних напівфабрикатів, рибних продуктів домашнього виготовлення та їх зберігання.

     

    Не відвідуйте стихійні ринки та не купуйте небезпечні продукти харчування!

    Тільки уважне ставлення до свого здоров’я та гігієна можуть запобігти захворюванню!

     

    Бережіть себе і своїх рідних!

    Call Now Button
    Будь в курсі подій