Перейти до основної сторінки
Черговий раз, незважаючи на холодну пору року, Головним управлінням Держпродспоживслужби в Київській області зафіксовано випадок підозри на ботулізм.
Ботулізм — це вид гострого інфекційного захворювання, що викликається токсинами, які виробляє бактерія Clostridium botulinum. Мікроорганізми розвиваються в анаеробних умовах, їх токсини порушують проведення імпульсів в нервовій системі. Клінічна картина захворювання характеризується стрімким перебігом та можливістю летального результату.
У зоні ризику – в’ялена, копчена та солона риба, гриби домашнього консервування, м’ясні та рибні консерви і домашня ковбаса.
В Україні випадки ботулізму спричинені, в основному, споживанням в’яленої риби. Найчастіше збудник ботулізму в риб’ячих нутрощах, з яких токсин і проникає у м’ясо.
Тому, неодноразово наголошуємо населенню, що ботулізм — це харчове отруєння, що може призвести до тяжких наслідків. Водночас, у більшості випадків можна уникнути ботулізму, якщо дотримуватися простих харчових правил:
При появі перших ознак захворювання потрібно негайно звернутися до лікаря. Вчасно введена протиботулінічна сироватка допоможе врятувати життя хворому.
Будьте обережні і не забувайте, будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких!
Попередня
Наступна