• In English
  • ДО УВАГИ СУБ’ЄКТІВ ГОСПОДАРЮВАННЯ ТА СПОЖИВАЧІВ: РОЗПОВСЮДЖЕННЯ ПЛАСТИКОВИХ ПАКЕТІВ ПІД ЗАБОРОНОЮ
    , опубліковано 15 Лютого 2023 року о 13:13

    Закон України «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України» (далі – Закон) спрямований на зменшення обсягу використання в Україні пластикових пакетів, обмеження їх розповсюдження з метою поліпшення стану навколишнього природного середовища та благоустрою територій.

    Так, з 1 січня 2023 року набула чинності норма Закону, яка встановлює остаточну заборону на розповсюдження пластикових пакетів в об’єктах роздрібної торгівлі, громадського харчування та надання послуг.

    Згідно зі статтею третьою Закону, забороняється розповсюдження в об’єктах роздрібної торгівлі, громадського харчування та надання послуг надтонких пластикових пакетів, тонких пластикових пакетів, оксорозкладних пластикових пакетів. Разом з тим, така заборона з 1 січня 2023 року поширюється на надтонкі пластикові пакети шириною до 225 міліметрів (без бокових складок), глибиною до 345 міліметрів (з урахуванням бокових складок), довжиною до 450 міліметрів (з урахуванням ручок), що призначені для пакування та/або транспортування свіжої риби, м’яса та продуктів із них, сипучих продуктів, льоду та розповсюджуються в об’єктах роздрібної торгівлі як первинна упаковка.

    Таким чином, усі пластикові пакети суб’єкти господарювання мають замінити на біорозкладні пластикові пакети.

    Законом України «Про вилучення з обігу, переробку, утилізацію, знищення або подальше використання неякісної та небезпечної продукції» встановлено порядок вилучення з обігу пластикових пакетів, що не відповідають встановленим Законом вимогам.

    За порушення Закону у частині розповсюдження (як платного, так і безоплатного) вищеперерахованих видів пластикових пакетів в об’єктах роздрібної торгівлі, громадського харчування та надання послуг передбачена відповідальність у розмірі від п’ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 8500 грн до 17000 грн), а за повторне протягом трьох років вчинення такого самого порушення – у розмірі від однієї тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 17000 грн до 34000 грн).

    Нагадуємо Вам, що у разі виникнення потреби, Ви можете отримати якісну та змістовну консультацію з питань захисту прав споживачів у спеціалістів Головного управління під час усного або письмового звернення за адресою: 08134, Київська область, м. Вишневе, вул. Паркова, 34а,                                                                          ел. пошта: koblzah@dpssko.gov.ua, тел. (045-98-500-05).

    Call Now Button
    Будь в курсі подій