• In English
  • ОСТЕРІГАЙТЕСЬ ФАЛЬСИФІКОВАНИХ ПЕСТИЦИДІВ
    , опубліковано 10 Березня 2023 року о 09:09

    Кожен аграрій, що займається сільськогосподарським виробництвом, прагне отримати прибуток від своєї діяльності. У сучасному землеробстві отримати високі та якісні врожаї без застосування засобів захисту рослин неможливо. Відомо, що сільськогосподарським культурам та продукції рослинництва шкодять  понад 400 видів шкідників, близько 300 збудників хвороб та більше 300 видів бур’янів. Втрати від життєдіяльності шкідливих організмів можуть складати 30-45% потенційного врожаю. В свою чергу ринок засобів захисту рослин постійно зростає.

    Пестициди – це хімічні речовини, які покликані зберігати рослини, захищати їх від шкідливих організмів. Застосування допомагає контролювати бур’яни, шкідників та хвороби, захищати сільськогосподарські культури на етапі їх росту, а також забезпечувати їх високу якість.

    Пестициди вітчизняного, а також іноземного виробництва, що завозяться для використання на територію України повинні мати офіційну державну реєстрацію та відповідати таким вимогам:

    –   висока біологічна ефективність щодо цільового призначення;

    – безпечність для здоров’я людини та навколишнього природного середовища за умови дотримання регламентів їх застосування;

    – відповідність державним стандартам, санітарним нормам та іншим нормативним документам.

    Сучасний сільгоспвиробник має широкий вибір пестицидів і агрохімікатів на ринку.  Але є беззаперечний факт, що деякі засоби захисту рослин можуть мати  вкрай сумнівну якість та ефективність. Однак, з огляду на ряд суб’єктивно-об’єктивних факторів для певної категорії сільгоспвиробників при виборі пестицидів перевагою є не якість, а ціна.

    Фальсифіковані пестициди і агрохімікати – продукція, яка не відповідає встановленим вимогам, що висуваються до пестицидів і агрохімікатів, у тому числі вимогам щодо маркування та пакування, розміщення інформації про товар на його упаковці тощо, та/або продукція, на упаковці якої зареєстрований знак для товарів та послуг використано з порушенням прав власника – ст.1 Закону України “Про пестициди і агрохімікати”(№ 86/95-ВР від 02.03.1995.)

    Проблема фальсифікованих пестицидів не втрачає своє актуальності вже котрий рік поспіль. Інколи на один популярний оригінальний препарат може бути декілька підробок. За словами фахівців, найбільше підробляються ті продукти, які вийшли з-під патентного захисту.

    Фальсифікати умовно можна поділити на дві групи.

    У першому випадку це дешевий генерований замінник оригінального препарату з тотожною або подібною діючою речовиною. Інші складові такого пестициду є, як правило,   хімічними речовинами невідомого походження.

    До другої групи можна віднести підробки, що є речовиною, основним призначенням якої є візуальна схожість з оригінальним препаратом. Будь-якої пестицидної дії від такого препарату очікувати не варто. Крім того, у гіршому випадку такий пестицид призведе до загибелі культурних рослин внаслідок дії агресивних хімічних домішок.

    Крім економічних втрат, застосування фальсифікованих засобів захисту рослин спричиняють більш вагому шкоду — це вплив на здоров’я людини та навколишнє природне середовище. Купуючи та використовуючи підробку можна не тільки втратити урожай культури, але й забруднити грунт – завдати цим шкоди наступним культурам, що будуть вирощуватися на цьому полі. Також наражаються на небезпеку особи, що працюватимуть з такими пестицидами, а також в подальшому споживатимуть вирощену таким чином продукцію. Підроблений препарат може містити найрізноманітніші небезпечні хімічні домішки ( діоксини, тощо), що спричиняють вроджені каліцтва впродовж поколінь.

    Оригінальні препарати виробляються компаніями-виробниками відповідно до затверджених специфікацій вмісту всіх їх складників, які попередньо проходять сувору токсикологічну та екологічну експертизу, тому вони не можуть містити шкідливих домішок на противагу препаратів невідомого походження.

    Купуючи пестициди дотримуйтесь таких правил:

    – купуйте пестициди лише в офіційних дистриб’юторів та/або в спеціалізованих магазинах – це перший крок до отримання оригінального препарату;

    – звертайте особливу увагу на наявність захисних елементів на упаковці, таких як голограми, захисні плівки, номер партії, спеціальні позначки на кришці, тощо. Оригінальну голограму неможливо зняти неушкодженою з упаковки!

    – звертайте особливу увагу на тару в яку розфасовані засоби захисту рослин: дата виробництва тари (каністри), що зазначена на дні упаковки, не може бути пізнішою за дату виробництва вмісту каністри (тобто самої речовини);

    – роздрібні засоби захисту рослин не розфасовуються в медичну тару;

    –   під час купівлі препаратів вимагати у продавця сертифікат якості та товарний  (касовий) чек;

    –  інформація на етикетці має бути надрукована українською мовою, із зазначенням назви постачальника та його адреси в Україні, діючої речовини, назви препарату, номера партії,  ваги або об’єму, дати виготовлення та терміну придатності, найменування фірми-виробника і його адреси, регламенту застосування;

    Використання завідомо фальсифікованих пестицидів і агрохімікатів є порушенням законодавства про пестициди і агрохімікати тягне за собою цивільну, дисциплінарну, адміністративну або кримінальну відповідальність згідно з чинним законодавством

    Call Now Button
    Будь в курсі подій