• In English
  • ПРО НЕОБХІДНІСТЬ ПРОТРУЄННЯ НАСІННЯ
    , опубліковано 15 Березня 2023 року о 10:10

    Наближаються строки посіву ярих зернових культур, тому важливим етапом підготовки до посіву є протруювання насіння. Протруювання, окрім знищення зовнішньої та внутрішньої інфекції хвороб, захищає насіння та проростки від повторного зараження інфекцією, яка знаходиться у ґрунті, від пліснявіння, загнивання та ослаблює негативну дію механічного травмування насіння. Також протруювання насіння є основним методом запобігання ураженню рослин сажковими хворобами.

    Системними протруйниками, які знищують зовнішню та внутрішню інфекцію варто оздоровлювати насіння за день, або в день сівби.

    Для протруювання застосовують один із препаратів згідно з Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні на основі діючих речовин та їх сумішей:

    карбендазим, тебуконазол, тебуконазол+прохлораз, тебуконазол+імазаліл, тебуконазол+тіабендазол+імазаліл, флудиоксоніл, флудиоксоніл+протіоконазол+тебуконазол, ацетаміпид, дифеноконазол+ципроконазол, карбоксин+тирам, тебуконазол+тирам, флутріафол+імазаліл, флутріафол+тіабендазол, флутріафол+імазаліл+тіабендазол, азоксистробін+дифеноконазол, флудиоксоніл+ципроконазол, тритіконазол+прохлораз, флудиоксоніл+флуксапіроксад+тритіконазол, протіоконазол+тебуконазол+флуопірам, тіабендазол+тебуконазол, флудиоксоніл+ципроконазол, флудиоксоніл+дифеноконазол+тебуконазол, тебуконазол+флутріафол, іпконазол+імазаліл, карбоксин+тирам, тебуконазол+металаксил-М, флуксапіроксад та інші. Такі препарати знищують інфекцію твердої та летючої сажок, більшість – фузаріозної та гельмінтоспоріозної кореневих гнилей, а також захищають сходи від септоріозу, гельмінтоспоріозу, борошнистої роси, пліснявіння насіння.

    Висіяному насінню, проросткам та сходам озимих зернових культур можуть завдавати шкоди ґрунтові шкідники: дротяники, личинки хлібної жужелиці, гусениці озимої совки. Чисельність їх на полях під посів озимих культур визначається шляхом проведення ґрунтових розкопок. При виявленні високої чисельності ґрунтових шкідників, що перевищує ЕПШ особливо на полях після колосових попередників за 1-5 днів до сівби насіння обробляють одним із інсектицидних протруювачів на основі діючих речовин: тіаметоксам, імідаклоприд, клотіанідин, клотіанідин+імідаклоприд, імідаклоприд+альфа-циперметрин, інші дозволені Переліком…. Ефективним є застосування комплексних фунгіцидно-інсектицидних протруювачів.

    Одночасно з протруйниками для стимулювання росту, підвищення морозостійкості, посухостійкості та покращення фізіологічних показників рекомендовано застосування регуляторів росту рослин.

    При роботі з пестицидами та агрохімікатами необхідно дотримуватись регламенті застосування препаратів, правил техніки безпеки та санітарно-гігієнічних вимог

    Call Now Button
    Будь в курсі подій