• In English
  • КАРАНТИННИЙ ОРГАНІЗМ АРАХІСОВИЙ ЗЕРНОЇД (CARYEDON GONAGRA FABR), ЙОГО СПОСОБИ РОЗПОВСЮДЖЕННЯ ТА ЗАХОДИ БОРОТЬБИ
    , опубліковано 11 Квітня 2023 року о 17:17

    Міжнародні торгівельні відносини України щороку розширюються. Разом з рослинним імпортом зростає можливість занесення на територію України регульованих шкідливих організмів.

    Один з небезпечних карантинних шкідників, який відсутній на території України, але існує можливість занесення його на територію нашої держави – Арахісовий зерноїд- Caryedon gonagra Fabr.

    Походження. Батьківщина арахісового зерноїда – Південна Азія. Він занесений в інші райони Азії, Африки. На сьогодення даний вид поширений в Гані, Гвінеї, Греції, Єгипті, Заїрі, Ізраїлі, Індії, Індонезії, Йорданії, Камеруні, Кенії, Лівані, Сенегалі, Сирії, Сомалі, Судані, Тунісі, Туреччині, Шрі-Ланці, країнах колишньої Югославії.

    Біологія. Самка арахісового зерноїда відкладає на поверхню субстрату по одному яйцю, приклеюючи їх. Ембріон, який закінчив розвиток, прогризає оболонку яйця з нижньої сторони і, не залишаючи його, проникає в стулку плоду чи у насінину. Вхідний отвір дуже дрібний – 0,25 мм. Личинка I віку знаходиться у сітчастій оболонці плода арахісу, потім проникає у насінину, де і розвивається. Для заляльковування, вона покидає пошкоджений плід, робить вхідний отвір діаметром 3 мм і серед плодів арахісу сплітає кокон.

    Завдає шкоди бобовим культурам у полі та складських приміщеннях, імаго іноді обгризають листки живих рослин. Основних економічних збитків зернівка завдає після збору арахісу та при його зберіганні.

    Способи перенесення та розповсюдження.    В основному є шкідником запасів, тому його розповсюдження проходить пасивним шляхом разом із зараженою продукцією. Щорічно слід проводити обстеження зерносховищ та підприємств переробки, куди надходить імпортний арахіс. При виявленні шкідника проводять знезараження продукції та приміщень шляхом фумігації.

    Фітосанітарні заходи. За надходження арахісу проводиться інспектування огляд з відбором проб для проведенням фітосанітарної експертизи. Так у 2022 році  в Одеській області було виявлено арахісового зерноїда (Caryedon gonagra Fabr.) у вантажі з арахісом, який надійшов з Бразилії. Заражений вантаж було затримано і до нього застосовувались відповідні фітосанітарні заходи. Для недопущення подібних випадків до країни-експортера було надіслано нотифікацію про невідповідність вантажу фітосанітарним заходам України.  При виявленні арахісової зерноїду вся продукція підлягає, або терміновому поверненню в країну відправлення, або знищенню вантажу під контролем фітосанітарного інспектора.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій