• In English
  • РАК КАРТОПЛІ – КАРАНТИННЕ ЗАХВОРЮВАННЯ!
    , опубліковано 25 Квітня 2023 року о 15:15

    Хвороб картоплі є дуже багато, але найбільш небезпечним захворюванням є рак картоплі. Збудник раку картоплі (Synchytrium endobioticum) і він вважається предметом внутрішнього карантину.

    Цей збудник паразитує не тільки в картоплі, але і в інших пасльонових: томатах, фізаліс, дикому пасльону, – причому вражає кореневу систему рослин. Грибок не виносить надмірної спеки або холоду.

    Розповсюдження раку картоплі в природних умовах дуже повільне. Найчастіше рак картоплі поширюється із зараженими бульбами або з часточками зараженого ґрунту, з іншим рослинним матеріалом, вирощеним на зараженій ділянці. Знаряддя обробітку ґрунту, гній та тара також можуть стати причиною появи нового вогнища.

    У північних і південних регіонах, де земля в протягом тривалого періоду на глибині 10 см замерзає до -11°C або розігрівається до + 30°C, картопляного раку немає. Життєвий цикл грибка – 12-14 діб. За сезон на зараженому місці виникає до 17 поколінь патогена.

    Хвороба виражається у вигляді горбків, розташованих біля вічок на бульбах. Згодом горбки ростуть і перетворюються в великі нарости, які мають шишкувату поверхню. Величина наростів різна – від невеликої горошини до розміру самої бульби. Рак картоплі губить весь урожай, дуже вражаючи як надземні частини рослин, так і бульби.

    Якщо на ділянці знайдено хоча б один кущ картоплі хворий на рак, слід проінформувати про це Держпродспоживслужбу. Уражені раком кущі спільно з бульбами і бадиллям або спалюють, або скидають в яму глибиною не менше метра і засипають хлорним вапном (як варіант – заливають формаліном або гасом). І далі упродовж 3 років на цій ділянці слід вирощувати культури, які не піддаються на рак: буряк, капусту, огірки, цибулю.

    Важливо! Картоплю, хвору на рак, ні в якому разі не можна давати в їжу тваринам. Інакше зооспорангії потраплять до гною і заразять іншу територію.

    Щоб уникнути зараження ділянки, слід:

    -дотримуватися принципів сівозміни та висаджувати картоплю на одному і тому ж місці не частіше, ніж один раз в 3-4 роки;

    -поруч з картопляними грядками не висаджувати інші культури роду пасльонових;

    -ретельно виполювати бур’яни роду пасльонових навколо картопляного поля;

    – НЕ купувати посадковий матеріал і гній з карантинних зон;

    -якщо де-небудь поблизу виникла карантинна зона, доречно застосовувати посадковий матеріал стійких до раку видів.

    Важливо пам’ятати, що сам гриб Synchytrium endobioticum дуже живучий, він здатний залишатися в ґрунті до 20 років. Безпосередньо з цієї причини експерти рекомендують не висаджувати картоплю в інфікованих місцях, а застосовувати тільки такі сорти, які стійкі до хвороби.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій