• In English
  • ВВЕЗЕННЯ НА ТЕРИТОРІЮ УКРАЇНИ ТА ВИВЕЗЕННЯ ЗА ЇЇ МЕЖІ НАСІННЯ І САДИВНОГО МАТЕРІАЛУ
    , опубліковано 25 Квітня 2023 року о 15:15

    Насіння і садивний матеріал, що ввозяться для реалізації на території України,повинні відповідати вимогам, встановленим законодавством у сфері насінництва та розсадництва.

    Ввезення на територію України насіння і садивного матеріалу здійснюється за умови належності його до сорту, занесеного до Реєстру сортів рослин України та/або Переліку сортів рослин ОЕСР (Організація економічного співробітництва та розвитку), тих сільськогосподарських рослин, до схем сортової сертифікації яких приєдналась Україна. Із державним реєстром сортів рослин України можна ознайомитись на офіційному сайті Міністерства аграрної політики та продовольства України. Схеми сортової сертифікації до яких приєдналась Україна це: насіння цукрових та кормових буряків, насіння хрестоцвітих та інших олійних і прядивних видів, насіння кукурудзи та сорго, насіння зернових культур.

    У раз ввезення на територію України насіння і садивного матеріалу за умови належності його до сорту, занесеного до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні перед здійснення фітосанітарного контролю заявник вносить до єдиного державного інформаційного веб-порталу “Єдине вікно для міжнародної торгівлі ” відповідні документи, зокрема фітосанітарний сертифікат, сертифікат країни-експортера, що засвідчує якість насіння або садивного матеріалу, або сертифікат ОЕСР і сертифікат ISTA. Після чого фітосанітарний інспектор проводить перевірку наявних супровідних документів; встановлює фізичну відповідність насіння або садивного матеріалу відомостям, зазначеним у супровідних документах; візуально оглядає цілість та ідентичність насіння та садивного матеріалу та проводить всі інші процедури, які регулюються Законом України “Про карантин рослин ”.

    Ввезення на територію України та вивезення за її межі насіння і садивного матеріалу сорту, не занесеного до Реєстру сортів рослин України, але занесеного до Переліку сортів рослин ОЕСР, тих сільськогосподарських рослин, до схем сортової сертифікації яких приєдналася Україна, здійснюються виключно для цілей розмноження та подальшого вивезення за межі України в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України (постанова від 26.10.2016 № 762).

    Ввезення на територію України та вивезення за її межі зразків насіння і садивного матеріалу сортів рослин, не включених до Реєстру сортів рослин України та/або Реєстру сортів рослин ОЕСР, можуть здійснюватися для селекційних, дослідних робіт і експонування суб’єктами насінництва та розсадництва лише на основі підтвердження (пункт 3. постанови КМУ від 08.05.2019 № 383).

    Що ж таке підтвердження? Підтвердження на ввезення в Україну та вивезення за її межі насіння і садивного матеріалу сорту, не внесеного до реєстру сортів рослин України та/або до реєстру сортів рослин ОЕСР для селекційних, дослідних робіт і експонування – документ,що видається Держпродспоживслужбою, та надає право на ввезення на територію України та вивезення за її межі зразків насіння і садивного матеріалу сортів рослин, не включених до Реєстру сортів рослин України, та/або до Переліку сортів рослин ОЕСР, для селекційних, дослідних робіт і експонування суб’єктами насінництва та розсадництва. Видача підтвердження, його переоформлення та видача дубліката здійснюється безоплатно. Підтвердження діє з дня його видачі до дати фактичного ввезення в Україну погодженого обсягу насіння або садивного матеріалу, але не довше одного року. Порядок видачі підтвердження або відмови в його видачі, переоформлення, видачі дубліката чи анулювання підтвердження встановлюється Кабінетом Міністрів України ( постанова КМУ від 05.10.2016 № 691).

    Відповідно до ст.20 Закону України “Про насіння і садивний матеріал ”,у разі якщо через п’ять робочих днів з дня закінчення встановленого строку Держпродспоживслужбою до єдиного державного інформаційного веб-порталу “Єдине вікно для міжнародної торгівлі” не внесено підтвердження або рішення про обґрунтовану відмову у його видачі, суб’єкт господарювання має право на ввезення на митну територію України або вивезення з митної території України зразків насіння і садивного матеріалу без такого підтвердження за умови: пред’явлення відповідному державному фітосанітарному інспектору копії заяви (з описом прийнятих документів) з відміткою про дату її прийняття ДПСС, проведення та дотримання всіх інших процедур фітосанітарного контролю, що вимагаються відповідно до закону.

    У випадку відсутності необхідних документів чи відомостей, що встановлено державним фітосанітарним інспектором у пункті пропуску на державному кордоні України, ним приймається рішення про заборону ввезення насіння та садивного матеріалу на митну територію України. Використання і реалізація насіння та садивного матеріалу, яке не забезпечене супровідними документами про їх походження та якість – забороняється. Згідно ст.22 Закону України “Про насіння і садивний матеріал ” у разі порушення гарантій суб’єкт насінництва та розсадництва несе відповідальність згідно із законом.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій