• In English
  • БУЗИННИК ПАЗУШНИЙ (ІВА БАГАТОРІЧНА) IVA AXILLARIS PURSH.
    , опубліковано 03 Травня 2023 року о 13:13

    Бузинник пазушний є дуже небезпечним шкідливим  бур’яном, що важко викорінюється. Його потужна коренева система висушує і виснажує ґрунт, ускладнює механізовану обробку. Цей бур’ян називають «смертоносним» через здатність сильно придушувати розвиток і зростання культурних рослин. Бур’ян засмічує озимі та ярі зернові, трави, луки та пасовища. Зустрічається на культивованих землях, луках, пасовищах, а також на узбіччях доріг і пустирях. Рослина дуже отруйна для тварин, має різкий неприємний запах, а пилок є алергеном та викликає сінну лихоманку.

    Ця рослина має широке поширення у Сполучених Штатах, Мексиці, Канаді та в Австралії.

    У висоту рослина може сягати від 15 до 60 сантиметрів. Стебло у бур’янів пряме, гіллясте, при цьому його центральний корінь здатний проникати в ґрунт на глибину до двох з половиною (!) метрів.

    Розмножується пазушний бузинник вегетативно – кореневою порослю, кореневищами та за допомогою насіння.

    На сьогодні бузинник пазушний визнаний небезпечним карантинним об’єктом, оскільки існує реальна загроза занесення його з країн, які експортують зерно, добрива (як рослинного та тваринного походження), ґрунтові екстракти, зернові суміші та корми для свійських тварин і птахів.

    Найчастіше насіння бузинника виявляється в зерні кукурудзи, пшениці та в насінні сої, яке ввозиться зі Сполучених Штатів, Канади та Австралії.

    На основі аналізу фітосанітарного ризику (особливостей біології, географії поширення в світі та шкідливості цих видів, можливостей акліматизації) зроблені прогнози, що у випадку занесення насіння цих бур’янів на територію країни, вони можуть стати небезпечними бур’янами. Тому фахівцями з карантину рослин здійснюється система заходів з попередження їх завезення. Основними елементами такої системи є:

    – карантинний фітосанітарний контроль імпортованих вантажів та транспортних засобів. Заборона ввезення насіннєвого матеріалу, засміченого бур’яном.

    – введення карантинних обмежень на використання засміченої продукції. У разі виявлення даного виду бур’яну в пунктах ввезення, продукція підлягає поверненню,  очистці або знищенню.

    – обстеження земельних угідь на виявлення первинних вогнищ карантинних бур’янів;

    – запровадження заходів щодо ліквідації первинних вогнищ.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій