• In English
  • БАКТЕРІОЗ ВИНОГРАДУ (ХВОРОБА ПІРСА) XYLELLA FASTIDIOSA (WELLS ET AL.)
    , опубліковано 04 Травня 2023 року о 17:17

    Поширення

    Xylella fastidiosa (Wells et al.)   поширена в південній Італії. Азія: Тайвань. Північна Америка: Канада, Мексика, США. Південна Америка: Аргентина, Бразилія, Коста-Ріка, Парагвай, Венесуела.

    Xylella fastidiosa (Wells et al.)  уражує більше 350 видів рослин, серед них: абрикос, алича, слива, вишня, черешня, персик, мигдаль, грецький горіх, виноград, чорниця, червона та біла шовковиця, дуб, платан, пекан, авокадо, оливкове дерево та багато інших. Головною рослиною – господарем є виноград.

    Хвороба Пірса найбільше  розповсюджена в південних регіонах, і майже не зустрічається ближче до півночі. Це говорить про те, що бактерія не виживає  при низьких зимових температурах ( критичними для бактерії Xylella fastidiosa (Wells et al.)  є температури на рівні – 12, -13 градусів за Цельсієм на протязі декількох днів)

     

    Ознаки ураження

    Першими симптомами Бактеріозу є раптове всихання великої частини листової пластинки. На більш пізніх стадіях хвороби може спостерігатися сильне пожовтіння, висихання і опадання листя. Може спостерігатися карликовість пагонів і затримка росту стебел, а також зневоднення грон винограду. Плями неправильної форми коричневого і зеленого кольору можуть з’являтися на пагонах. Рослини можуть відставати в рості, стають низькорослими і чахлими, що може привести до загибелі рослини. Персик. Гілки на хворих деревах мають короткі міжвузля і посилення бічного розгалуження. Бічні гілки ростуть горизонтально або звисають. Утворення плодів дуже порушене, вони дрібні і мають ранні терміни дозрівання. Листові опіки сливи, груші, оливи та інших деревних культур. Відмирання пагонів і гілок, хлороз і опіки листя.

     

     

     

    Джерело інфекції

    Розповсюдження захворювання відбувається із зараженим садивним матеріалом: саджанцями, живцями та щеплювальним матеріалом. Між рослинами дана бактерія переноситься численними видами  комах, які живляться кселемним соком.

     

    Шкідливість

    Xylella fastidiosa (Wells et al.) є однією з найнебезпечніших рослинних бактерій в світі, що викликає різні захворювання, що має великий економічний вплив на сільське господарство, громадські сади і навколишнє середовище. Тому потрібно дотримуватись усіх правил обстеження імпортних вантажів з потенційно небезпечним матеріалом, для недопущення даного збудника на територію України.

    Фітосанітарні заходи при імпорті та експорті:

    1.  Забороняється ввезення садивного матеріалу із заражених зон країн розповсюдження захворювання.
    2. Обов’язковий  фітосанітарний огляд та лабораторна експертиза саджанців, що поступають в країну з – за кордону.
    3. У разі виявлення захворювання вантаж підлягає поверненню, а при неможливості повернення – вилученню та знищенню.
    4.    При експорті з України до країн ЄС рослин для посадки буде можливий з виробничих ділянок   вільних  від  Xylella fastidiosa (Wells et al.) , встановлених Держпродспоживслужбою.

    Фітосанітарні заходи при вирощуванні:

    • Заготовку прищеп слід проводити тільки із здорових кущів в господарствах, перевірених на відсутність хвороби.
    • У період вегетації необхідно щорічно обстежувати усі насадження, насамперед розсадники, де вирощують  садивний і прищепний матеріал, до початку реалізації з них продукції.
    • Необхідно проводити дезінфекцію технічних засобів та інвентарю при проведені обрізання кущів, обмежити численність бур’янів, що є природними резорваторами хвороби.
    Call Now Button
    Будь в курсі подій