• In English
  • НЕБЕЗПЕЧНА ІНФЕКЦІЙНА ХВОРОБА ПАСМО ЛЬОНУ
    , опубліковано 04 Травня 2023 року о 17:17

    Пасмо льону викликає грибок Mycosphaerella linicola Naumov. Хворобу вперше виявлено в Аргентині в 1911 році. Це захворювання для льону є карантинним. Хвороба зустрічається у всіх районах, де займаються льонарством.

    Пасмо льону має найбільшу шкідливість у порівнянні з іншими захворюваннями льону. Її негативний вплив виявляється у зріджуванні сходів льону, значному зменшенні кількості насіння та якості одержуваного волокна.

    Грибок, що викликає пасмо льону, здатний розвиватися в широкому діапазоні температур. При температурі повітря +18-23 °С швидкість зростання та поширення патогену найбільш висока.

    Найчастіше пасмо льону зустрічається в низинах і при затяжних періодах випадання опадів, так як грибку необхідна краплинна волога для проростання спор.
    Перші ознаки пасмо льону можна побачити вже на сходах чи у фазі «ялинки». На рослинах, переважно на сім’ядолях, з’являються коричневі плями. Вони швидко збільшуються в розмірах і повністю охоплюють весь сім’ядольний листочок, який незабаром опадає. Поступово плями поширюються і на справжнє листя, розростаючись на них. У цій фазі захворювання плями світлішають у центрі і на них утворюються чорні крапки – пікніди грибка. Заражене листя з розвитком на них захворювання відмирає, а хвороба переходить на стебла і верхні листочки

    Характерною особливістю пасмо льону є строкатий вид стебел, оскільки уражені коричневі області чергуютьс я із  зеленими.  Уражені рослини  робляться  кошлатими
    від уривків луб’яних волокон. При сильному ураженні  все  поле  набуває  сірого  відтінку. Захворювання переходить на бутони, які засихають, покриваються пікнідами    опадають. Уражені молоді коробочки також засихають та опадають. Цілком сформовані коробочки у разі їх ураження дають нормально розвинене насіння, хоча й заражене хворобою.

    Джерело інфекції хвороби є, як правило, насіння, а також пікніди та пікноспори на рослинних рештках, де гриб може зберігатися до 7 років.

    Грибок зимує в насінні і на рослинних рештках. З настанням сприятливих умов він проростає, розвивається та утворює на заражених ділянках рослин пікноспори. Ці спори розносяться вітром та дощами і потрапляють на сусідні рослини, заражаючи їх. За наявності крапельної вологи пікноспори проростають інфекційними гіфами, які проникають усередину тканин рослин. За один посівний цикл грибок утворює кілька поколінь спор.

    Грибок пасмо льону присутній у зараженому насінні, при проростанні якого інфікує паросток льону. Це може призвести до значного прорідження сходів.

    Перед висівом насіння необхідно протруювати в розчинах системних фунгіцидів. Це убезпечить сходи від зараження.

    Патоген також зимує у ґрунті на рослинних рештках, звідки надалі може здійснювати зараження пікноспорами. Хвороба досить швидко може охопити все поле льону, тому при виявленні перших симптомів потрібно негайно обробити всю площу посівів фунгіцидами.

    З огляду на, те що в Україні навіть відносно стійкі до пасма сорти відсутні, з метою запобігання поширення і зниження шкодочинності цього захворювання, необхідно:

    • правильне дотримання сівозміни;

    • протруювання насіння перед посівом;

    • спостереження за станом рослин у період їх вегетації та проведення профілактичної обробки фунгіцидами;

    • своєчасне збирання культури;

    • знищення рослинних решток.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій