• In English
  • ПІДГОТОВКА КАРТОПЛІ ДО ПОСАДКИ
    , опубліковано 04 Травня 2023 року о 14:14

    Картопля – культура, яка вражається безліччю хвороб і шкідників. Тому попередня підготовка бульб картоплі до посадки вважається одним з найбільш відповідальних  моментів у вирощуванні «другого хліба». Починати треба з перебирання бульб. При цьому слід відібрати всі неповноцінні бульби – уражені сухими або мокрими гнилями, паршею та іншими хворобами, а також занадто дрібні. Якщо для посадки використовувати дрібні бульби, то з них виросте мало стебел і урожай буде невеликим, якщо садити занадто великою то надземна частина буде розвиватися швидше ніж коріння. А коли запас харчування в бульбі закінчиться коренева система не зможе забезпечувати харчуванням надземну частину. При цьому розвиток рослини призупиниться до тих пір поки не підросте коренева система. Тому повноцінні, придатні до посадки бульби потрібно розділити на три фракції: дрібні (масою 30-50 г), середні (масою 50-75 г) і великі (масою 76-90 г). Кращий посадковий матеріал – здорові бульби середніх розмірів. Кожну фракцію треба висаджувати окремо, що забезпечує дружні сходи та однаковий за часом розвиток рослин і проведення своєчасного догляду за посадками. Існує багато прийомів підготовки картоплі до посадки. До них відносяться прогрівання, пророщування, озеленення, обробка стимуляторами росту і мінеральними добривами.

    Прогрівання бульб – найпростіший спосіб підготовки картоплі. Для цього бульби заносять в тепле приміщення на 7-8 діб, витримують їх при температурі 16-20 °С, а потім їх переміщають в прохолодні приміщення за більш низької температурі 7..8°С. При цьому у картоплі, що знаходиться у теплі  прискорюється розвиток вічок, в результаті переміщення по них пластичних речовин, а розсіяне світло призводить до їх озеленення. У озеленених бульбах сповільнюється зростання гнильних бактерій і гинуть хвороботворні гриби. Тепловий прогрів бульб – його проводять за 2-3 дні до посадки бульб. Він полягає в короткочасному впливі на бульби високої температури, що сприяє активізації ростових процесів. Такий прогрів проводять в ізольованому приміщенні, де температура протягом 8 годин піднімається до 35…40°С. Потім приміщення швидко провітрюється, щоб уникнути запарювання бульб.

    Передпосадкова обробка картоплі дозволяє знизити витрати на багаторазові обробки інсектицидами і фунгіцидами протягом сезону. Скорочуються трудові витрати: одноразове протравлення бульб вигідніше постійної боротьби за урожай.

    Обробка бульб мінеральними добривами та  мікроелементами дозволяє вирішити відразу два завдання – створити для бульб додаткове джерело поживних елементів і стимулювати хімічні процеси в бульбі. Для цього у відрі води розчиняють по 1 ст.л. аміачної селітри і суперфосфату і в день посадки на годину занурюють в нього бульби або обприскати цим розчином з розрахунку один стакан розчину на 10 кг бульб.  Дуже корисно перед посадкою  картоплі  обсипати бульби дерев’яним попелом або внести його в грунт під час посадки в кількості по 2 ст.л. під кожну бульбу. Обробка бульб стимуляторами росту прискорює проростання вічок не тільки на верхівці а й в нижній частині бульби. У таких рослин сходи більш дружні, кущі відрізняються підвищеним числом стебел.

    Поверхня бульб картоплі – ідеальне місце для збудників різних захворювань. Для запобігання загибелі паростків і зараження нових бульб використовують такі протруйники: Депозит, МЕ -0,2-,4 кг/т,  Максим 025 ,ТН  0,75 кг/т та інші, відповідно до Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні (далі – Перелік).

    Навала колорадського жука або дротяників може звести всі зусилля у вирощуванні картоплі до нуля. Кілька обробок за сезон по листу істотно забруднюють грунт. Кращим виходом із ситуації буде обробка інсектицидними препаратами самих бульб. Відмінно підійдуть Престиж 290, Тн -1 кг/т, Круїзер 350, ТН -0,3 кг/т, Магнум Дуо,КС  1 л/т, Армада, ТН – 1 л/т та інші, відповідно до Переліку. Проти хвороб та шкідників ефективно використовувати препарат Селест Топ, ТН – 0,5-0,7 кг/т  та інші.

    Увага! Перераховані препарати не можна застосовувати для обробки ультраранніх сортів картоплі. Їх період вегетації 40-50 днів, цього часу недостатньо для повного виведення токсичних речовин з бульб.

    При роботі з пестицидами необхідно дотримуватись регламентів застосування препаратів, правил техніки безпеки та санітарно-гігієнічних вимог.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій