• In English
  • ПРОФІЛАКТИКА ГОСТРИХ КИШКОВИХ ІНФЕКЦІЙ
    , опубліковано 12 Травня 2023 року о 16:16

    У літній період частішають випадки захворювань на гострі кишкові інфекції та виникнення харчових отруєнь. Підвищена температура навколишнього середовища сприяє розповсюдженню збудників, які викликають захворювання на найпоширеніші кишкові інфекції – дизентерію, сальмонельоз, харчові токсикоінфекції, ротавірусну і ентеровірусні інфекції.

    Гострі кишкові інфекції (ГКІ) – це група інфекцій, які протікають з ознаками інтоксикації і ураженням шлунково-кишкового тракту людини, проносом, нудотою, блювотою, підвищенням температури тіла.

    В організм здорової людини збудники кишкової інфекції потрапляють при споживанні зараженої їжі, вживання зараженої води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки і предмети побуту.

    Наразі на деяких територіях Київщини у зв’язку з підтопленням помешкань, сільськогосподарських угідь, лісів, доріг, джерел водопостачання, криниць через несприятливі метеорологічні умови, існує ризик спалахів інфекційних хвороб.

    Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах та овочах.  При цьому наявність збудників та процес їх розмноження в продуктах харчування не впливає на смакові якості продукту.

    Характерною загальною рисою кишкових інфекцій є наявність бактеріоносійства, тобто здатність збудника жити і розмножуватись в кишківнику людини, не викликаючи ознак захворювання. Бактеріоносії мають велике значення в розповсюдженні інфекційних хвороб, оскільки вони здатні виділяти збудника у великій кількості, при цьому виявити їх можливо лише при бактеріологічному обстеженні. Тварини також часто є переносниками патогенних мікроорганізмів, які викликають інфекційні захворювання та харчові отруєння.

    Отже основною причиною виникнення гострих кишкових інфекцій є елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов та термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання.

    Офіційний сайт міста Южноукраїнськ | Профілактика гострих кишкових інфекцій та отруєнь в період літнього відпочинкуЩоб уберегти себе від захворювань кишковими інфекціями, необхідно:

    • дотримуватися правил особистої гігієни;
    • ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні;
    • мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі;
    • користуватися індивідуальним посудом;
    • запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються харчові продукти;
    • регулярно мити та обдавати окропом дитячий посуд та іграшки;
    • окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м’ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо);
    • для обробки сирих продуктів використовувати окремі кухонні прилади (ножі, обробні дошки тощо);
    • добре прожарювати або проварювати продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і рибу;
    • дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишати приготовлені харчові продукти при кімнатній температурі більше, ніж на 2 години);
    • Як вберегтись від кишкових інфекцій в умовах літа і війни – поради МОЗвикористовувати безпечну воду, в тому числі бутильовану, не пити воду з неперевірених джерел; обов’язково її кип’ятити, особливо з джерел водопостачання, які були підтоплені;
    • не вживати продукти, які були підтоплені водою під час повені, навіть консервацію
    • використовувати харчові продукти, оброблені з метою підвищення їх безпеки, наприклад, пастеризоване молоко;
    • ретельно мити чистою проточною водою фрукти та овочі;
    • не вживати продукти по закінченню терміну придатності, використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти;
    • при транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовувати чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо);
    • не купувати харчові продукти у випадкових осіб або на стихійних ринках;
    • не вживати некип’ячене розливне молоко, сирі яйця тощо;
    • не купатися у місцях несанкціонованих пляжів, уникати заковтування води під час купання;
    • уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання.

    УВАГА: при появі проявів захворювання своєчасно звертайтесь за медичною допомогою, що допоможе зберегти не лише ваше здоров’я, а і здоров’я оточуючих вас людей. Самолікування може призвести до значних ускладнень. Особливо це стосується дітей раннього віку.

    ТІЛЬКИ ЧІТКЕ ДОТРИМАННЯ ГІГІЄНІЧНИХ ПРАВИЛ ТА ВИМОГ ДАЄ МОЖЛИВІСТЬ УНИКНУТИ ЗАРАЖЕННЯ КИШКОВИМИ ІНФЕКЦІЯМИ.

     

     

    Головне управління Держпродспоживслужби у Київській області

    Call Now Button
    Будь в курсі подій