• In English
  • СОСНОВА СТОВБУРОВА НЕМАТОДА
    , опубліковано 24 Травня 2023 року о 09:09

    В Україні, як і в багатьох країнах світу, деревина  є основним матеріальним ресурсом лісу, який використовує людина. Сьогодні без неї не можуть обійтися багато галузей промисловості. Значною мірою    використовується деревина хвойних порід. Вона займає важливе місце в міжнародній торгівлі. При міжнародному товарообміні збільшується ризик поширення небезпечних шкідників деревини з лісопродукцією і деревною пакувальною тарою. Одним з найбільш небезпечних шкідників хвойних є соснова стовбурова нематода Bursaphelenchus xylophilus, що вражає різні породи хвойних дерев, широко поширених у світі.

    Загальний вигляд соснової  стовбурової нематоди Bursaphelenchus xylophilus

    Вперше була виявлена в 20-х роках двадцятого століття в Нагасакі (Японія). Поширення: Європа (Португалія), Азія (Китай, Японія, Корея,  Тайвань), Америка (Канада, США, Мексика). Хвойні ліси в Україні займають 3,96 млн га, або 40% покритих лісами площ. Частина з них розташована в зоні, сприятливій за кліматичними умовами для можливої появи та шкодочинності соснової стовбурової нематоди. Bursaphelenchus xylophilus  уражує тільки хвойні породи. Личинки 4-ї стадії потрапляють на молоді пагони хвойних порід за допомогою переносників — вусачів роду Мопоchamus.    Нематоди швидко розмножуються в смоляних каналах, уражуючи їхні епітеліальні клітини. У результаті зменшується виділення смоли, знижується й припиняється транспірація. Зовні це виявляється в пожовтінні й зів’яненні хвої.

     

    Пошкодження сосен Bursaphelenchus xylophilus (соснова стовбурова нематода) 

     

     

    Зовнішні ознаки ураження рослин спостерігаються через 10 – 20 днів після зараження дорослих дерев і через 6-7 днів у саджанців. Редукується і повністю припиняється виділення живиці, зменшується і повністю припиняється транспірація, в’яне і буріє хвоя. Все це призводить до повної загибелі дерева

    Життєвий цикл нематоди  B. Xylophilus тісно пов’язаний з жуками роду Монохамус (Monochamus), що переносять нематод з одного дерева на інше.

    Лісовий карантинний шкідник, переносник 

    соснової стовбурової нематоди –

    представник вусачів роду Monochamus

     

    У своєму розвитку дана нематода проходить 4 стадії. Розвиток здійснюється 2-ма шляхами, які суттєво відрізняються один від одного. Перший – за участю комах – дисперсійний, і другий  – без них – генеративний. Генеративний і дисперсійні шляхи розвитку починаються навесні і тривають протягом усього періоду вегетації паралельно.

    Зимує нематода в стадії дисперсійної личинки (3-го віку). До кінця зими вона перетвориться в трансмісійну личинку (4-а стадія). Час утворення цієї личинки пов’язаний з появою в лялечці комахи молодого імаго. Трансмісійні личинки адаптовані фізіологічно до жука-переносника і розселяються по всьому тілу.

    На початку літа молоді імаго вусача, які несуть в собі нематод, виходять з деревини мертвого дерева і заселяють здорові дерева. Через рани, нанесені гілочкам жуками, нематоди проникають в деревину здорового дерева, швидко розмножуються і розселяються по всьому дереву.

    Після додаткового живлення самки жуків відкладають яйця на ослаблені або загиблі дерева, де також відбувається з них вихід нематод. Уражені нематодами гілки всихають

    Карантинні заходи

    – Заборона ввезення посадкового матеріалу у вільні зони з регіонів розповсюдження захворювання. З країн виявлення Bursaphelenchus xylophilus

    деревину дозволяється ввозити тільки після обробки її методом прогрівання

    гарячим водяним паром до 60-70 ºС.

    – Карантинний догляд, лабораторна експертиза.

    – Перевірка завезеного імпортного посадкового матеріалу в інтродукційно-карантинному розсаднику.

    – Обстеження посадок.

    – Впровадження особливого карантинного режиму на вогнищах ураження рослин.

    – В зоні ураження обов’язкове знищення уражених дерев радикальним методом з негайним спалюванням викорчуваних дерев та дезінфекцією засобів та інвентарю, або використання ураженої деревини тільки після обробки її методом прогрівання гарячим водяним паром до 60-70 ºС.

    – Проріджування соснових посадок.

    – Основним методом боротьби з Bursaphelenchus xylophilus є знищення переносників, використання нематицидів.

    Call Now Button
    Будь в курсі подій