• In English
  • ФІТОСАНІТАРНІ ВИМОГИ ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ, ЩОДО ЕКСПОРТУ РОСЛИННОЇ ПРОДУКЦІЇ.
    , опубліковано 24 Травня 2023 року о 16:16

    Кожна країна повинна захищати свою територію та встановлювати свої фітосанітарні вимоги .Фітосанітарні вимоги Євразійського економічного союзу (ЄАЕС), Європейського союзу (ЄС), Китайської Народної Республіки (КНР), Турецької  Республіки щодо експорту плодоовочевої продукції, зернових, зернобобових та                                                                олійних культур, а також лісопродукції.

    При експорті до Європейського Союзу рослинної продукції, слід чітко дотримуватись їх фітосанітарних вимог. Головною метою європейського законодавства про безпеку продовольства є забезпечення високого рівня захисту здоров’я населення та тварин, інтересів споживачів у відношенні продуктів харчування, та захист навколишнього середовища.

    При виникненні в країні проблеми, яка представляє серйозну загрозу для здоров’я людей або тварин, або для навколишнього середовища, Європейська комісія може вжити захисних заходів, що встановлюють особливі умови або припиняють повністю або частково імпорт продукції з відповідної  країни.

    При ввезенні рослин і продуктів рослинного походження (включаючи фрукти, овочі і продукти лісу) до ЄС необхідно переконатися, що продукція відповідає їх фітосанітарним вимогам. Основним завданням фітосанітарних заходів є запобігання ввезення та поширення організмів, які завдають шкоди рослинам і продуктам рослинного походження на території ЄС.

    Необхідно враховувати, що фітосанітарні вимоги також стосуються дерева, що використовується для упаковки. Пакувальний матеріал як у вигляді партії, так і супровідний матеріал, експортується до ЄС за умови наявності маркування, що проводиться особою – виробником. Усі подробиці фітосанітарних вимог щодо дерев’яного пакувального матеріалу викладені у Міжнародному стандарті з фітосанітарних заходів № 15 „Вказівки щодо регулювання дерев’яного пакувального матеріалу в міжнародній торгівлі”.

    Продукція, яка планується до експорту, повинна обстежуватись в період вегетації рослин. У підтвердження того, що такі заходи було здійснено на даних територіях, встановлюється офіційний статус вільної зони від шкідливих організмів відповідно до Порядку офіційного встановлення та/або підтримання статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів, позбавлення такого статусу, його поновлення та інші умови офіційного встановлення місця виробництва або виробничої ділянки, затвердженого наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 07.08.2012 року № 487.

    Усі товари, які імпортуються на митну територію ЄС в обов’язковому порядку повинні відповідати усім вимогам Європейського Союзу. Директива Ради ЄС 2000/29/ЕС від 8.05.2000 року визначає основні вимоги, які застосовуються до рослин та продуктів рослинного походження, що ввозяться на терторію ЄС.

    Як підтвердження виконання фітосанітарних вимог, а також для засвідчення наявності або відсутності регульованих шкідливих організмів у будь-яких рослинах, продуктах рослинного походження, упаковці, ґрунті, за зверненням видається фітосанітарний сертифікат або фітосанітарний сертифікат на реекспорт.

    Порушення вимог призводить до отримання нотифікаційних повідомлень, а у деяких випадках – до повної заборони торгівлі між країнами-партнерами.

     

    Т. Ващенко

    Головний спеціаліст

    відділу фітосанітарних заходів на кордоні

    Call Now Button
    Будь в курсі подій